galéria megtekintése

Bendegúznak vére

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Azt mondja a Klubrádió műsorvezetője, hogy csak háromezren fizettek be az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba, mire Horváth Tihamér, az alap elnöke megjegyzi, hogy „van ebben az országban háromezer olyan ember, akinek van gerince”. Ha háromszázezer olyan ember él itt, aki megengedhetné magának, hogy milliós adománnyal vállaljon részt a közös teherviselésben, akkor a három év alatt összejött 342 millió tényleg nem sok. „Ez azt bizonyítja – mondja az elnök –, hogy nem mindenki gondolja komolyan a Himnuszt meg a Szózatot, amikor énekli”.

Ez jó, ezt a kitételt megjegyezzük magunknak. Azzal most nem foglalkozunk, hogy mondjuk szilveszter éjszakáján a Himnusz éneklése közben mekkora valószínűséggel gondol Magyarország háromszázezer gazdag embere arra, hogy na, már csak egyet kell aludni, és mehetünk a bankba az államnak utalni; egyébként is csalódást fogunk okozni, nem rúgunk bele a gerinctelen gazdagokba. Holott szívesen kiengednénk magunkból a gőzt, hogy szemét milliárdosok, miközben a nép senyved itthon, s korrupción begazdagodott frakcióvezetők még annyit se tudnak elintézni, hogy újra negyven fillér legyen a kifli, ők bizonyára most is egzotikus tájakon süttetik hasukat a napon.

Szóval, hogy ez a rohadék banda nem hajlandó államadósságot csökkenteni, holott az Alapot a nemzet legfőbb esze hozatta létre, arra számítva, hogy a 25 ezermilliárdos adósságnak legalább a tíz százalékát állják a befizetésekből. Elképzeljük inkább, hogy mi is gazdagok vagyunk. Mumm pezsgőt hörpölünk eltartott kisujjal, söröspohárból, csodazongora-versenyekre váltunk bérletet, s szimplán leangélázzuk Merkel asszonyt, ám ezenközben a végletekig becsületes bunkók vagyunk.

 

Erős sejtésünk ugyanis, hogy a háromszázezer gazdag között csak-csak akad egy vagy két tucat, de tán száz olyan tehetős ember is, aki nem csalással, lopással, panamával és erőszakkal, s főleg nem politikai hátszéllel jutott vagyonhoz, hanem kizárólag munka és tehetség által. És ennek ellenére lett milliárdos. Mi, például, az ország legvagyonosabb gazdagjaként sem adnánk egyetlen fillért se az államnak. S nem feltétlenül azért, mert ez vagy az a kormányillető aljas ember, ebből kifolyólag elveszi az adományunkat, s más célra használja, hanem mert ha nem aljas ember, akkor is ezt teszi.

A napokban épp az ügyészség nem talált kifogásolnivalót abban, hogy az agrárminisztérium az adófizetők által átutalt parlagfűpénz feléből cipőpucoló gépet, mobilokat, íróasztalokat vásárolt. Illés Zoltán ex-államtitkár szintén a napokban jelezte, hogy a termékdíjakból tavaly összegyűlt 55 milliárd forintból csak tízmilliárdot költöttek hulladékká vált tárgyak kezelésére, a többi pénz sorsa ismeretlen, azt csinálnak jog- és rendszerszerűen a befizetésekkel, amit akarnak. Így hát, akiben Bendegúz vére bugyog, sőt forr, az marad inkább gerinctelen élősködő.

Ami viszont a Himnusz éneklése közben beálló mentális állapotot illeti, Eperjes Károly színművész, az Alap egyik tekintélyes tagja bizonyára fejből elszavalja Kölcsey művéből azt a szakaszt, amely a GDP-hez viszonyított 84 százalékos bruttó államadósság esetén adakozást ír elő Bendegúz utódainak, trocheusokban és spondeusokban, persze.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.