galéria megtekintése

Belek alagútjai

11 komment


Megyesi Gusztáv

Országos méretű megrökönyödést váltott ki az új, Andy Vajna-féle TV2 meteorológusának, önmeghatározása szerint időjósának produkciója, amellyel a másnapi szeles időt az emberi bélmozgás okozta szelekkel hozta összefüggésbe, s ezt gépi hangeffektekkel, majd saját maga által képzett hangokkal illusztrálta is. Na, akkor én most elszelelek, mondta a végén, s nagyokat durrogtatva kisétált a képből.

Most itt megállunk egy pillanatra, s jelezzük, hogy normális körülmények között szót sem írnánk az esetről, mert miért ne lehetne egy kormánypártivá avanzsált kereskedelmi tévében nyilvánosan fingani élő adásban, főleg hogy amúgy már minden magyar reform működik.

Hanem mi most kórházban fekszünk. Műtétünk során úgy alakult, hogy komoly gondok adódtak bélműködésünkkel, orvosok és nővérek hada dolgozott azon, hogy szó szerint kihajtsa belőlünk a felhalmozódott salakot és gázokat. Épp mikor az időjós előadta a produkcióját. A kórteremben nem nagyon nézünk tévét, ám betegtársunk esténként a különféle híradók pásztázásával van elfoglalva, hátha az egyikben bemondják, hogy tévedés történt, nem 0,9, hanem 9 százalékkal emelik a nyugdíjakat. Az olvasó el se tudja képzelni, mekkora katartikus élmény, hogy amikor a híradó embere a szellentés különböző módozatait mutatja be, mi a nővérek óvó karjai között épp ugyanezt tesszük a jelenlévők őszinte diadalkiáltása közepette, hiszen most már szinte egészen biztos, hogy életben maradunk. Ritka kegyelmi pillanat, hogy ennyire adekvát legyen egymással a tévében bemutatott nagy, kollektív élmény a szubjektuméval; tán csak a régi május elsejéken volt ilyen.

 

Legszívesebben azt mondanánk, hogy az ég szerelmére, most már meg ne álljanak a megkezdett úton. A belek perisztaltikus mozgása ennél sokkal nagyobb lehetőségeket rejt magában, erre már egész műsorpolitikát lehet alapozni, kibővítve tehetségkutatókkal, erre hivatott mentorokkal és zsűritagokkal; és már cirka egy hét alatt vége az RTL Klubnak. Azokkal a véleményekkel, melyek szerint az időjós produkciója súlyos ízlésrombolás, a lakossággal való kommunikáció mélypontja, Andy Vajnánál jobban pedig eddig még kevesen nézték le az országot, nemcsak a lakosságot, de a kormányfőt is ideértve, nem kell foglalkozni.

Az az ország, amelyik állandóan ízlésre meg illemre hivatkozik, s úgy tesz, mintha az emberi anyagcserének nem volna outputja, jobb, ha nem szól egy szót sem. Csak fel kell szállni nyáridőben egy tömegközlekedési járműre vagy belépni egy tömött liftbe, hogy érezzük, milliók eresztik ki a magukét fapofával, úgyhogy csak hálával tartozhat a TV2-nek a nagyközönség, hogy végre igazán emberközelbe hozza a televíziót.

Hanem volna itt egy apróság. A múlt század hatvanas éveiben keringett egy magnófelvétel értelmiségi körökben, a Fészek Klubban vették fel, Alfonzó egyik magánszáma hallható rajta a szellentés különféle változatairól. De nem ám összegányolva, idétlenkedve, hanem a lehető legapróbb részletességgel kidolgozva, egészen társadalmi rétegekre lebontva, élmunkást, lovas rendőrt, strandoló szűzlányt és Conti utcai vén prostituáltat is ideértve.

A téma, mint látjuk, ugyanaz, mint az időjósnál, csakhogy Alfonzó produkcióján senki sem szörnyülködött. Feltehetőleg azért – és most egy avíttnak számító érvvel állunk elő -, mert tehetséggel és alázattal adta elő ezt a magánszámát is. Mondhatnánk úgy is, telidurroghatja a kormány meg az összes tévécsatornája akár az egész galaxist, a munkát és a tehetséget nem lehet elspórolni.

Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.