galéria megtekintése

Bélára várva

2 komment


Doros Judit

Meleg pára üli meg a törökfürdőt, rácsapódik a mozaikcsempékre, s a vízcseppekké változott gőz monoton kanyarokban kúszik le a medence széléig, eggyé válva a sok vízzel megint. Papucsok caplatnak, öblítőillatú törülközők tekerednek vaskos férfipocakokon, mintha így el lehetne tüntetni azt, aminek eltüntetéséhez amúgy nincs elég fegyelem.

Ketten úszkálunk a meden­cében.

A másik asszony rózsaszín fürdősapkát visel, s ugyanolyan színű rózsák futnak rajta körbe, másfélszeres fejformát varázsolva így a sapka viselőjének. Csúcsán konty emelkedik, amitől a megnagyobbított fej még hosszúkássá is válik. A homlok felett direkt szabadon hagyott frufru, mintha így frizurát kreálna az a pár hajszál az ormótlan fürdősapka alá.
Egy százasban fogadok magammal, hogy perceken belül megszólít, mert muszáj hallania a saját hangját. Nyerek persze, legalábbis ami a fogadást illeti.

 

Először csak mellém úszik, s kicsivel arrébb leül. Behunyom a szemem, így talán megúszom, de érzem, türelmesen várja, hogy kinyissam újra.

– Magáról már vettek le rontást? – lep meg, de persze választ nem vár, a kérdés csak ahhoz kellett, hogy megeredjen szavainak ­csapja. A szomszéd faluban laknak, tudom meg, szép nagy családjuk van, mindenki egészséges, sikeres és boldog. Cseperednek az unokák, ők is sikeresek, egészségesek és boldogok. Minden ünnepet megülnek szépen, olyankor tyúkot vágnak vagy kacsát, és a helyi cukrásztól rendelik meg a legnagyobb dobostortát. Bútort is cseréltek nemrég, s nyaranta Hévízre mennek el, mert az ottani víz még a köszvényt is gyógyítja. Ide is eljár minden héten, Béláját masszírozzák addig, amíg ő úgy tesz, mintha úszkálna a pár négyzetméteres körmedencében.

Az idillt néhány hónapja zavarta csak meg egy gonosz cemende, aki a városból költözött ki az ő kis falujukba. Nem messze tőlük vett egy parasztházat, a hátsó istállóba beállított két kis bocit, a ház előtti füves dombra meg kipányvázott pár kecskét. Férj, gyerek nem érkezett vele, s egész magatartásával azt üzente, nincs is szüksége férfira ahhoz, hogy boldogan éljen, míg meg nem hal az ő kicsi falujukban.
Bélát, az urát épp ez zavarta meg. Szerinte asszonynép nem boldogul férfikéz nélkül, ezért lépten-nyomon felajánlotta a segítségét. Vitte a fenőkövet, hogy nem kell-e megélezni sarlót, kaszát. Ajánlgatott boltokat, ahol olcsóbban lehet hozzájutni a takarmányhoz. Beállt a ház elé a kis traktorjával, hátha ki kell vinni valami nehezet a szeméttelepre. Ha nagyobb zajt hallott a szomszédból, átment, nem történt-e baj azzal az egyedül lévő asszonykával.

A mi asszonykánk – merthogy ránk testálva gondját-baját immár miénk lett ő a párás törökfürdői medencében – egy darabig némán tűrte ura megnövekedett érdeklődését egy másik háztartás gondjai iránt, de aztán úgy döntött, lépnie kell. Elutazott hát a három faluval odébb lakó boszorkányhoz, aki mindjárt meg is állapította, hogy valaki rontást küldött rá, meg akarja mérgezni az ő idillikus életét, romba döntve családi ebédeket, meghitt ünnepeket, hatalmas dobostortákat. A jó hír az, hogy pár tízezer forintért ezt a rontást le lehet venni, így aztán ő nem is morfondírozott so­káig, alávetette magát egy auratisztító szeánsznak, amit rontáslevétel követett. S lám, a másik asszonyka pár hét múlva el is költözött a faluból, eladta a kecskéket meg a bocikat, visszament a városba, hát ezért gondolta, megosztja most velem a tapasztalatait, hátha szükségem van hasonlóra. Elvégre mi asszonyok, tartsunk össze, ha már itt uszikálunk a párás törökfürdőben, én csak úgy, ő meg Bélájára várva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.