galéria megtekintése

Békeszivar

2 komment


Körösi Ivett

Zuhogott az eső és dörgött az ég, a Kossuth téren mégis lelkes tömeg gyűlt össze 1989. július 11-én, hogy meghallgassa idősebb ­George Bush amerikai elnököt, aki – a rendszerváltó – Magyarországra látogatott. A történelmi pillanatot Bush azzal tette felejthetetlenné, hogy eltépte az előre megírt beszédét, s a protokollt mellőzve, baráti hangon bátorította a magyarokat.

Kuba még nincs a rendszerváltás kapujában, s Barack Obama sem tépte szét egyébként rendkívül szellemes, bátorító utalásokkal teli beszédét. A kubaiak mégis hasonlóan érezhették magukat az elmúlt három napban, mint a magyarok az 1989-es Bush-vizit alkalmával. Amerikai elnök utoljára nyolcvannyolc évvel ezelőtt járt az akkor még szövetséges – értsd: félgyarmati státusban lévő, kiszipolyozott – karibi szigetországban. 1958. december 31-én aztán győzedelmeskedett Fidel Castróék forradalma, amelynek a hidegháború idején az USA az első számú ellenfelévé vált: a Castro-rezsim az élelmiszerhiánytól kezdve a – trópusi országokban igen gyakori, szúnyogok által terjesztett – Dengue-lázig minden bajért az imperialista jenkiket okolta. Az embargó tehetett róla, ha a csecsemőknek is csak tejpor jutott, vagy naponta háromszor elment az áram a lakásokban. Mostanáig.

2016. március 20-án lezárult egy korszak. Az emberek régóta testvérként tekintenek az északi szomszédokra, de ezentúl politikai szinten is irányt kell váltani. Mostantól bizony nehéz lesz másra tolni a felelősséget azért, mert az ország évek óta az összeomlás szélén áll: az elmúlt napokban Raúl Castro többször is kezet rázott Barack Obamával, vendégül látta a Forradalmi Palotájában, tamalest, azaz húsos batyukat ettek, kísérőként sült banánnal. Majd mint két amigo, végigszurkoltak egy baseballmeccset.

 

Obama történelmet írt, de tévedés azt gondolni, hogy az Egyesült Államok vezeti át Kubát egy új korszakba – hiába bízik ebben sok ottani ember. Az amerikai gazdasági nyitásnak köszönhetően a szigetországban kétségkívül felpörög majd a kisvállalkozói szektor, s a korábbinál sokkal több amerikai turista ugrik majd át a „szomszédba", hogy felhörpintsen egy pohár krémes, hét évig érlelt Legendario rumot. Ha nem is a széles közönség, de egy szűk réteg – no meg a rezsim – biztosan profitál ebből, szabadabban fog élni. Amerikai nyomásra talán lazítanak az infokommunikációs szektorban is. Több wifi hot spotot létesítenek, amelyekre óránként két dollárért – a kubai havi átlagkereset tizedéért – felkapcsolódva lehet majd szörfölni a cenzor által jóváhagyott weboldalakon.

Annak a változásnak azonban, amelynek kapujában Magyarország állt az idősebb Bush látogatása idején, belülről kell indulnia. Az Egyesült Államok támogathatja ezeket a törekvéseket, ám a CIA által Fidel Castrónak „küldött" mérgezett szivarok ideje lejárt. Obama havannai útja is ráerősített erre. A kubaiaknak kell magukhoz ragad­niuk a kezdeményezést. Ha a forradalom atyjai már csupán a történelemkönyvekben élnek tovább, talán meg is merik tenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.