galéria megtekintése

Begerjedtünk

2 komment

Ábrahám László

Bizonyára mindenki hallott már olyat, hogy egy rendezvényen a mikrofon és a hangszórók összegerjednek, és éles sípolást lehet hallani. A nagy hurokerősítésű rendszer begerjed, ha nincs benne negatív visszacsatolás. Igaz ez a társadalomra is. Ha egy nagy rendszer mellőzi az észrevételeket, nem nyitott a visszacsatolásra, akkor „begerjed". Éveken át mondták a tanárok, szülők, gyerekek, hogy baj van, de hiába. A Herman Ottó Gimnázium levele viszont „begerjesztette" a rendszert. Sokan csatlakoztak és támogatják a felvetést.

Az adminisztráció egy részét egy tollvonással már ki is iktatták, kettőről öt évre ritkítják a tanárok ­minősítését! Hurrá!

De ezzel nincs megoldva semmi. A központosított rendszer úgy rossz, ahogy van. Nem lehet ekkora rendszert ilyen szervezettséggel és anyagi forrásokkal hatékonyan irányítani. Már rég megígérték a „finomhangolást", de érdemben nem történt semmi. Még annyi sem, hogy legyen kréta, másolópapír, útiköltség-térítés stb. Nem kell itt „finomhangolni" semmit. Decentralizálni kell, szabadságot és függetlenséget (meg persze kicsit több pénzt) biztosítani az iskoláknak, hogy a sok javító szándék végre teret kapjon.

 

A fiatalok sorsa nem csak a családok problémája. A társadalom, a gazdaság gondja, hogy a gyerekek motiválatlanul, a gondolkodásról teljességgel leszoktatva, csapatmunkára alkalmatlanul kerülnek ki az iskolából. Ilyen fiatalság nem fogja megkeresni szüleik nyugdíját. A magukét pláne nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.