galéria megtekintése

Befejezetlen 9/11

6 komment


Miklós Gábor

Régebben egyes tisztítóknál kitettek a kirakatba egy ruhadarabot, amelynek csak az egyik felét javították, tisztították meg. „Előtte-utána" állt a felemásan felújított bőrkabát felett a diadalmas felirat. Pár címszó itt arról, mi minden volt a szep­tember 11-i tömegterror előtt és utána. Ami elsősorban amerikai történet, de az egész világra hat. Globális.

1. Ideológia. Szeptember 11. felkavarta az addigi uralkodó világmagyarázatokat. Összeomlóban azóta a hidegháború vége utáni világkép a ­piacgazdaság és a liberális demokrácia győzelmi meneteléséről. Az emberi jogok, a női egyenjogúság, a kisebbségek védelme mint értékek a háttérbe szorultak. A biztonság értéke felülkerekedett. A vallási fundamentalizmusok, újbirodalmi eszmék és nacionalizmusok visszatértek az ideológiai közbeszédbe. Népszerű lett a civilizációk kibékíthetetlenségének eszméje (Samuel Huntington jóval korábban állt elő elméletével). Amikor a terrorra válaszul katonai intervencióval próbálta az USA a liberális demokráciát terjeszteni ott, ahol az idegen volt, az újabb terrorhullámot indított el. Tart ez ma is. Tizenöt éve a borús jövőképek uralkodnak az eszmei piactéren.

2. Biztonság. A világot eluralta a vágy(álom), hogy ellenőrzéssel, információgyűjtéssel, ellenterrorral legyőzze a gonoszt. A legnyilvánvalóbb változást a repülőtereken észlelhetjük, ahol azóta a mindenki potenciális terrorista vagy együttműködő elve alapján ellenőrzik az utasokat. Ugyanezt teszik tömegrendezvényeken, sporteseményeken, közlekedési eszközön. Előzőleg persze a terroristák kiterjesztették ak­cióikat a mindennapokra. (Nem sokkal a nagy merénylet előtt úgy repülhettem az USA-ban belföldi járaton, hogy mindössze egy hitelkártyával igazoltam magamat.)

 

3. Hatóságok burjánzása. Az USA-ban egy sor hatóságot hoztak létre a terror megakadályozására. Törvényekkel hatalmazták fel a kormányt a szinte korlátlan és ellenőrizetlen elektronikus adatgyűjtésre. A terror megelőzésének ürügyén brutális módszereket, jogsértő eljárásokat alkalmaztak. Ezt feltehetőleg azóta is folytatják a kormányok. A terror finanszírozásának, a pénzmosásnak a megakadályozására bevezetett mechanizmusok a világ minden bankszámlabirtokosát érintik – elvileg.

4. Polgári bizalmatlanság és hazafiság. A terror napjai után Amerikát elöntötte a hazafiság lobogtatásának és a polgári éberkedésnek a hulláma. Az amerikai zászló egyszerre megjelent mindenütt, a politikusok azóta is hordják a reverjükön. Az idegenellenes előítélet is hivatalos lett. Az arabnak, keletinek látszó embereket, a muzulmán hitüket láthatóan viselőket zaklatták. Mecseteket gyújtottak fel, gyilkosságok is voltak. A bizalmatlanság, az előítéletesség azóta is tart. Trump nem engedné bevándorolni Amerikába a muzulmánokat.

Mindez megtelepedett Európában is. A szeptember 11-i merénylet beindította a XXI. század nagy identitásüzletét. Virágzik a világ keresztény és muzulmán országaiban egyaránt.

Így semmi sincs elintézve, megoldva abból, amit a terror okának vélhetnénk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.