galéria megtekintése

Beépítve

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Belegondolni se merünk, hogy az információk milyen rejtett csatornákon keresztül képesek vándorolni. Nagy Sándorról például valamilyen úton-módon kiderítették, hogy hosszú időn át tartó rendőri szolgálat után a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is megfordult. Jelenleg pedig a fővárosi roma önkormányzat elnökhelyettese.

Korábban nem tartozott a cigány közélet markáns szereplői közé. A Roma Rom nevű – nem túl ismert – szervezet jelöltjeként került be a budapesti testületbe. A fideszes Lungo Dromnak kellett még egy képviselő ahhoz, hogy meglegyen a többsége. Nagy Sándor ráállt az alkura.

Az ellenzéki roma politikusok „beépített embernek” tartják, a lemondását követelik. Már csak azért is, mert szerintük Nagy Sándornak semmi köze a cigánysághoz. Nem is cigány. Ő viszont állítja, hogy márpedig az. Biztos benne ugyanis, hogy a felmenői között vannak romák.

 

Az ilyen szomorújátékot el lehet ugyan kerülni, de nem különféle jogi megszigorításokkal, hanem például úgy, hogy a romák elmennek szavazni. A fővárosban azonban mindössze kilencezer cigány választó jelentkezett be a nemzetiségi névjegyzékbe, közülük is csak nagyjából minden második voksolt. Ezen belül aztán az érvénytelen szavazatok száma megközelítette a hatszázat. Végső soron Budapest cigány lakosságának a töredéke, négyezer ember döntött a fővárosi roma önkormányzat összetételéről.

A részvételi hajlandóság növeléséhez mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy a cigányság soraiból kiválasszon olyan politikusokat, akikre érdemes szavazni. Nem vagyunk derűlátók. Mostanában ez a többségi társadalomnak sem sikerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.