galéria megtekintése

Batyu

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A megszokottnál harciasabb hangot ütöttek meg szombaton a Quaestorbán-tüntetés ellenzéki résztvevői. Sem a szónokok, sem a tüntetők nem tulajdonítottak jelentőséget annak a Rogán Antaltól származó bejelentésnek, hogy alapot hoznak létre, és 30 millió forintig minden ügyfelet kártalanítanak. Nem vették komolyan Orbánék ellencsapását, amivel a Quaestor-botrányt hatástalanítani igyekeznek. Az elhangzott minősítések azt jelzik, elillant az orbánizmus tekintélye.

Azt is látni kell másfelől, hogy kevés embert vitt utcára az égbekiáltó pénzügyi botrány. Amiből nem kell messzemenő következtetést levonni, végül is az ment oda szombaton, akinek volt annyi pénze, hogy rábízza a Quaestorra. A nyomorban élők örülnek, hogy egyik napról a másikra létezni tudnak, és kevéssé szolidárisak a jobb helyzetben lévőkkel. Maga a Quaestor-ügy és hatalmi leágazásai még mindig átláthatatlanok, a szálak közül több sejthetően a legmagasabb hatalmi centrumokba vezet.

Az egyik szónok mutatott rá erre szemléletesen. Az állam jó, az erős állam még jobb, a fideszes állam pedig a világon a legjobb, mert atyáskodva gondoskodik alattvalóiról, megoldja helyettük a gondolkodás fáradságos feladatait, gyógyít a pompás kórházaiban, azt is megmondja, mit kell csinálnia a jó kereszténynek vasárnaponként, ezenkívül mindent lát. Csak azt nem látja – mutatott rá a liberális Bodnár Zoltán –, hogy egy haver cége 150 milliárdot ellop az orra elől.

 

Ilyen ez ami államunk. Romlik a látása, ha Mészáros Lőrinc földügyeiről vagy Andy Vajna kaszinóiról van szó, és ölbe tett kézzel nézi (a felügyelő nemzeti bankja meg a nemzeti főügyésze is a lábát lógázza közben), hogy egy hű haver kamukötvényekkel vágja át az ügyfeleit. A polgárt, akit ez a baromi erős állam egykor favorizált, de aztán hagyta kimúlni, mert Orbánnak már nem volt rá szüksége. A mi államunk Rolex órát hord, Gucci táskába rejti a dugipénzt, de közben közteherviselésről szónokol.

Az orbánizmus lényege az álszenteskedés (vasárnapi boltbezárás). A hazugság, amelyet a Fidesz állami szintre emelt (Brüsszelnek nem kell az M4-es). Az ország jövőjének gebinbe vétele (Paks). Ez a politikai „alapélmény” is utcára vihette az embereket. Akik nem hiszik el, hogy a becsapottakat tisztességesen kártalanítják. Mert hát, mondhatja az utca embere, annyi mindent megígértek már. „Megoldották” a devizahitelesek problémáját is, de abból is csak az lett, hogy a módosabbak 180 forintos svájcifrank-árfolyamon törleszthettek.

A kisember hiába kelt korán, nem kapott trafikot vagy földet, csak akkor jutott előre, ha talpnyaló lett, és ezt ajánlásokkal igazolni tudta, ami mondjuk így működött a kollektívista évtizedekben is, nincs benne új. Ez az általános csalódás és tapasztalat is utcára vihette a tüntetőket. Nemcsak a pénz miatt mentek, hanem azért, mert túl sok minden van már a tarsolyukban. Nehéz az a batyu, amit egy átlagos ellenzéki tüntető cipel magával. Egyre kevésbé valószínű, hogy Orbánék könnyíteni tudnak rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.