galéria megtekintése

Balöröm

7 komment


Révész Sándor

Bárándy Gergely örül. És ez nagyon szomorú. Mert ez az öröm egészen siralmas. Itt van ez az alkotmánybíróságnak nevezett csődület, az egykori Magyar Köztársaság egykori Alkotmánybíróságának elpusztítását leplező látszatintézmény. Ennek a csődületnek az egykori Magyar Köztársaság egykori alkotmányának elpusztítását leplező alaptörvény nevű irományt kellene védenie, a demokrácia előtti kor „történeti alkotmányát” tekintetbe véve.

Ám ez a védelem sem terjedhet ki arra, amire a Magyar Köztársaságot, annak alkotmányát és Alkotmánybíróságát elpusztító rezsim nem akarja. Arra nem akarta, amiről a még alkotmánybíróságnak tekinthető Alkotmánybíróság az első számára kellemetlen döntést hozta. Ezért kizárta a testület kompetenciájából a költségvetéssel és az adózással kapcsolatos kérdéseket. Ezeken az alapvető és kreatív értelmezéssel messzire tágítható területeken a rezsim fölrúghatja a saját alaptörvényének betűjét és szellemét is.

A testület létszámát megemelték, és a Magyar Köztársaság leépítését aktívan vagy passzívan támogató politikusaikkal, bizalmi embereikkel feltöltötték. A tizenöt tagból jelenleg hiányzik egy. A meglévő tizennégyből ketten vannak, kiknek jelöléséhez még köze volt a jelenlegi ellenzéknek. Tizenkettőéhez semmi. Ebből tizenegyet az ellenzék kizárásával jelöltek és választottak meg a „fülkeforradalom” után. A tizenkettediket is a Fidesz jelölte 2007-ben, amikor még az ellenzék is jelölhetett. Őt ugyancsak az ellenzék kizárásával jelölték és választották meg a testület elnökévé egy évvel ezelőtt.

 

Az MSZP bojkottálta azt a választást. Bárándy Gergely ezt így indokolta: „Lenkovics Barnabás alkotmánybíró méltó Orbán Viktor és a Fidesz bizalmára, az emberekére azonban nem. Lenkovics Barnabás alkotmánybírósági döntéseinek vezérelve: úgy dönteni, ahogy az Orbán Viktornak a kedvére van... nem tudunk olyan AB-elnökjelöltet támogatni, aki az egyházak diszkriminálása, a bírák kényszernyugdíjazása, a fővárosi választás »elcsalását« lehetővé tevő törvény alkotmányossága mellett foglalt állást.”

És ez a Bárándy Gergely a pártjával együtt most annak örül, hogy a kétharmados többségét elvesztett Fidesz, mely persze ragaszkodik ahhoz, hogy a testület elnöke továbbra is az ő embere, a fent jellemzett dr. Lenkovics méltó utóda legyen, az üres, illetve megüresedő négy helyből csak hármat tartana fenn a demokratikus jogállam ellenségeinek, önmagának és a Jobbiknak, s egyet jelölhetne az MSZP is! Persze nem akárkit, csak olyat, akit a fideszes többség nem vétóz meg. És ha sikerül ilyen, a Fidesznek megfelelő embert jelölniük, akkor a tizenöt tagú testületben lenne egy darab MSZP-s jelölt a jelenlegi kettő helyett. Ennek örül Bárándy Gergely. És erre mondja azt, hogy akkor politizálnak felelősen, ha túllépnek a sérelmeiken, mert ezzel szolgálják igazán a saját választóikat.

Na, de úgy is néz ki az a szavazótábor meg az a jogállam, mint amelynek ilyen szolgálói vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.