galéria megtekintése

Baloldalon semmi

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 16. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Ül két fickó a szekéren. Lassan haladnak. A ló göthös, a szekér ócska. Egy gödörbe hajtva a szekér első tengelye megreccsen, a kerék kitörik. A két utas ijedten ugrik le. Futkosnak föl-le, utasításokat adnak egymásnak, fogadkoznak, hogy jobban figyelnek majd a gödrökre. Visszaülnek a szekérre, helyet cserélnek, hátha majd a másik jobban hajt. S miközben arról morfondíroznak, hogy mit fognak vacsorázni, ha megérkeznek a fogadóba, észre sem veszik, hogy a szekér már kis híján felborult a sárba süllyedve.

Így működik ma a baloldalnak nevezett entitás, ez a puszta tehetetlensége folytán még mérhető paraméterekkel rendelkező skrupulus.

Nincs baloldal. Egy, a legtöbb jóérzésű baloldali ember számára a reménytelenség érzetét keltő kínos csapat van csupán. Ősrégi szocialista, új reménységnek kikiáltott szellemalak, amortizált egykori kormányfő, kimutathatatlan támogatottságú megmondóarc.

 

A baloldalnak 2010 óta temérdek ideje lett volna felállni a pofonból, de ez máig nem sikerült neki.Mert még mindig azt gondolja, hogy politizálás címén elegendő az a kommunikáció, amit legutóbb ellenzékiként 1998 és 2002 között folytatott. Tevékenysége kimerül a szimpla kritikában.

Persze roppant nehéz egyszer csak azt mondani: a kormánynak adott kérdésben igaza van vagy legalábbis majdnem értelmes a javaslata, és mi ezért ezt meg fogjuk szavazni, segítünk, támogatjuk. Ehelyett csak a gondolkodástól megtisztított ellentmondás látható, az önkritika csírája nélkül. Így jutunk el oda, hogy Gréczy Zsolt nem érti, miért gáz, ha ő mint politikus visz a civilekre kapaszkodva sütit a beteg gyerekeknek és miért nem gáz, ha mindezt Johnny Depp csinálja.

Mindent jobb- vagy baloldaliként kívánnak magyarázni. Pedig elég sokszínű az a hárommillió ember, aki változást akar: az ország 38-40 százaléka szerint egyik parlamenti párt sem való semmire. Ezt a hárommillió embert bizonyosan nem érdekli, hogy épp összefog vagy darabolódik a baloldal, vagy hogy éppen milyen intézkedésen háborodnak fel. Hárommillió ember menekül a baloldal elől is.

Valójában persze jobboldal sincs. Csak ez a tény semmit sem változtat a helyzeten. Mert a kormány számára addig a pontig teljesen mindegy, beskatulyázzák-e, vagy sem holmi oldalakra, ameddig az ellenfelei kerítés nélkül is megmaradnak egy képzeletbeli karámon belül, és onnan kiabálnak kifelé. Ez ugyanis elég kényelmes helyzet: az ellenzék magát gyilkolja le azzal, hogy csak a növekedésre képtelen „baloldal” tud megnyilvánulni, hiszen ezzel a lendülettel minden más véleményt akaratán kívül is csírájában fojt el. Mert ő az ellenzék. Pedig dehogy.

Amíg a két pasas a szekéren nem veszi észre, hogy továbbhaladásukat nem vezetésfilozófiai kérdések akadályozzák, hanem az, hogy széttörött a kocsi tengelye, addig ott fog tipródni az egész bagázs a sárban. Jó lenne ezt minél hamarabb megérteni, különben a ló is beledöglik a várakozásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.