galéria megtekintése

Ballag, billeg

1 komment


Doros Judit

Sziszegve-sikítva zubogott bele a forró gőz a tejbe, s erről eszébe jutott a régi falusi presszó, ahol szinte mindig így frissítették fel a korábban lefőzött kávét. Sokáig azt hitte, a kávé lényege ez a bántó hang, ami valamilyen különös okból mégis otthonossá tette a füstös, nejlonfüggönyökkel díszített helyiséget, ahol mély bádoghengerekből mérték ki az ötvenfilléres fagyit. Miközben a cukrászlány az utolsó adagokat kanalazta a puncsból, vaníliából, csokiból – sátoros ünnepeken őszibarackból és a citromból is – a feje szinte elveszett az üregben, melynek alsó traktusaiban megbújtak az édes-fagyos-krémes nyalatok. Gyerekként ilyenkor mindig izgatottan leste, hogy amikor ez a fej előbújik, vajon ugyanúgy rajta van-e még a feszesre keményített fehér kis fityula, amitől minden cukrászlány szép lett, légies és tündéri, vagy magával ragadta hengerek mélyén rejtőző  pajkos fagyimanó, aki jégdarabokat vagy jobb kedvében mazsolát szokott varázsolni a lágy, olvadó gömbökbe.

Ezen a nőn nem volt fityula, és nem is a kávét, hanem a tejet gőzölte habosra a barkácsáruház üvegvitrines büféjében. Szórakozottan és rutinosan tette a dolgát, nem figyelt se a csészére, se a körülötte lévőkre, egyetlen emberhez beszélt csak át a pult túloldalára, monotonul, mégis úgy, hogy minden más fülbe belekússzanak a fáradt szavak.

– Harmincezer volt a ruha, érted? Pestre kellett utazni, mert a többi lány is ott vette magának, mintha nálunk nem lehetne kapni normálist. Mindegy, megvettük, gyönyörű lett benne, én meg felvettem azt a kis virágos izét, amire a rávalót még a jubileumi jutalmamból csíptem le öt évvel ezelőtt. Annak a pénznek a nagyja is elment tűzifára, de mondtam az én Lajosomnak, hogy egy életem, egy halálom, nekem kell egy új ruha most, s becsületére legyen mondva, megérezte, jobb, ha nem vitatkozik.

 

Kamasz fiú szakítja meg a monológot, spenótos pitét kér, meg is kapja gyorsan, s tovább áradnak a szavak.

– Tíz volt a virág, mert nagy csokor kell. Kazalnyi. A virágos szerint most ez a trendi, visszajöttek a kilencvenes évek, ízléstelen csokrokat kell kötnie megint, már nem elég a formás kis bokréta. Hát lett nekünk is ízléstelen, tízezerért. A fodrász öt volt, mert ilyenkor nem elég a lófarok, konty kell. Mondtam neki, édes lányom, feltekerem a hajadat ingyen is, de úgy nézett rám, azokkal a szomorú bociszemeivel, hogy nem volt erőm nemet mondani. Persze én kimaradtam, a festés már itt-ott lenőtt, de nem gond, megoldottam. Felvettem anyám esküvő kis kalapját, senki se látta, mi van alatta. Még Lajos is csettintett egy hegyeset, amikor kilibbentem az ajtón. Ő otthon maradt főzni, mert étteremre akkor se telik, ha meggebedek. Csülökpörkölt volt, és hogy megemeljük egy kicsit, a végén vágott bele egy kis májat, a legvégén meg hozzákavart egy kis velőt. A lányom barátnőinek szedett a kertben négy öl salátát, megpirította hozzá a száraz kenyeret jó fokhagymás olajban, és rányesegette az egészre azt az öreg juhsajtot, amit a szomszéd birkástól kapott. Azt mondta, cézár. A lányom fanyalgott, hogy hol van róla csirke, de az apja odavágott elé egy újságot, amiben azt írták, hogy az igazi cézárban nincs csirke.

Így trendi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.