galéria megtekintése

Bal-rad, jobb-rad

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.

6 komment


Révész Sándor
Népszabadság

A drága magyar föld iszonyúan olcsó. Még a szlováknak is csak a felét éri. Pedig jobb. És még ezen a nevetséges áron sincs rá fizetőképes vagy legalábbis fizetni kész kereslet. Szinte az egészet kedvezményes kölcsönnel fizetné ki az állam önmagának. De még ilyen feltételekkel is csak az veszi meg az állam által bagóért, hosszú időre bérbe adott földeket, aki hülye, vagy a saját hazájának és anyaföldjének az ellensége. Az állam által szabott nevetséges bérleti díj még az adónkból agyontámogatott kölcsön nevetséges törlesztőrészleteit sem fedezi.

Minden eleme nevetséges, azért olyan siralmas az egész. Aki pedig nem hülye, abban bízik, amitől rettegnek, akik most állami földön gazdálkodnak. Egyikük ezt nyilatkozta nálunk: „Akkor van baj, ha a kormánynak nem fontos a jogállamiság, és lehetővé válik a bérleti szerződések egyoldalú felbontása.” Bagóért is csak ebben az esetben éri meg megvenni ezeket a földeket. Ekkor viszont a rajta gazdálkodók, a legtöbb mezőgazdasági munkavállalót foglalkoztatók, a legtöbb állatot tenyésztők, a legtöbb adót fizetők tönkremennek. Velük az ország.

Az ellenzék nagyja meg mit tesz? Összefog. A demokrácia és az emberi jogok legtudatosabb, legnyíltabb és legelszántabb ellenségeivel. Az MSZP és az LMP csatlakozik a Jobbik beadványához, hogy az Alkotmánybíróság nyilvánítsa alkotmányellenesnek az állami tulajdonban lévő földek eladását.Maradjanak azok az idők végezetéig azok kezében, akik az értékét lenullázták. Soha a büdös életben ne határozzák meg piaci szereplők, piaci viszonyok a kivételesen jó tulajdonságokkal rendelkező magyarországi termőföldek értékét. A Balrad.com nevű bolsevista honlap ünnepli az összefogást: „Bal-Rad komm: CSAK ÜDVÖZÖLNI ÉS TÁMOGATNI LEHET EZEN ELLENZÉKI PÁRTOK KONSZENZUSÁT! Idéznénk a Magyar Népköztársaság Alkotmányából.” És idézik lelkesen az 1949-es sztálinista alkotmányból, hogy minden jelentős termelési tényezőnek az állam tulajdonában kell lennie.

 

„Ilyen a bolsevik jogalkotási mód. Nem tudom, mi hogyan működik, ezért elképzelek egy világot, és elrendelem, hogy minden működjön úgy, ahogy szerintem helyes lenne. Ez annyira a Rákosi-korszakra emlékeztet, hogy az embert egyszerűen elfogja a pánik.” Így jellemezte Juhász Pál 2012-ben a Fidesz földtörvényét a Magyar Narancsban. A helyzetet pedig így: „A magyar mezőgazdaság modernizációját már a rendszerváltás után lehetetlenné tette a dilettáns jogalkotás. (...) A beruházási szint már évek óta az 1991-es szint 90 százaléka, holott 1991-ben agrárválság volt – miközben a lengyeleknél, cseheknél, szlovákoknál több mint kétszeresére nőtt. A termelés a növénytermesztésben a 80-as évek szintjének 85-90 százalékánál, állattenyésztésben a felénél jár. Hozzáadott értékben és foglalkoztatottak számában már csak 40 százaléknál.”

Negyedszázada és egyre inkább az osztogató-fosztogató, piacellenes, mindent agyon- és folyvást újraszabályozó állami önkény uralkodik a magyar földeken. Ahol semmi sem biztos, az állam meg mindenre képes, ott hosszabb távra komoly összeget komoly ember nem fektet be. Csak a kegyenc, ki állami kegyre számít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.