galéria megtekintése

Az útvonalat találó gógyi

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.


Uj Péter

Amikor ezt írom, minden esélyünk megvan arra, hogy a magyarság megugorja a következő nagy civilizációs lépcsőfokot.

Nem, nem a fröccs és az alföldi kamillavirágzat hungarikummá nyilvánítására gondoltam, bár az igaz, hogy kár volna alábecsülni a magyarság e páratlan szellemi teljesítményeit (nem szó szerinti idézet a törvény szövegéből) elismerő gesztust. (Ugyanakkor továbbra is nehezen indokolható a hosszúlépés, a tömbházmester, a kisvadász, a Piros Arannyal díszített margarinos kenyér és a mezítlábas Symphonia makacs ignorálása az értéktárbizottságok részéről.)

Hanem, mire ezek a sorok megjelennek, minden valószínűség szerint harminc év után végre kijutunk egy rendes, hivatalos, felnőtt, férfi, nemzetközi válogatott futballtornára. Jó, még van egy kis esély arra is, hogy mégsem, de a történelmi tett jelentőségét ez az apró körülmény már nem kisebbítheti. Aki még itt sem látja meg a pozitív jeleket, az tényleg menthetetlen szkeptikus, cinikus, defetista, anarchista, kommunista.

 

Az örök farizeusok, fatalisták, fanatikus, fatökű ellenzékiek persze most ugatnak, hogy ez az Európa-bajnokságok történetének leggyengébb selejtezőcsoportja volt, és itt is csak két csapatot tudtunk legyőzni az ötből, és hogy végül a törökök, izlandiak, lettek és kazahok harcoljanak azért, hogy beférjünk valahogy Európa 24 legjobb csapata közé.

De ne hallgassunk rájunk! A mi 53,3 százalékos selejtezőbeli teljesítményünk olyan közös siker, amire joggal lehet büszke öreg s fiatal, egy újjászülető, erős, független, szuverén, bátor és drótkerítéssel védett Magyarország 53,3 százalékja, amire az egész világ felfigyel. Nem olyan ám, mint a Gyurcsánytakarodjék alatt szégyenszemre, lezüllve, semmi se drága alapon elért 53,3 százalékja 2009-ben, amikor éjt nappallá téve lettünk éllovasból sereghajtók.

(Lásd még: a MI háromszázalékos világcsodája gazdasági növekedésünk vs. a mocskos komcsik szégyenletes 4-4,5 százaléka.)

A miniszterelnök, aki Európa legnagyobb Facebookja, jól mondta: „Kell egy folyamatosan mozgó falak között útvonalat találó gógyi.” Már az eredmények értelmezéséhez legalább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.