galéria megtekintése

Az utolsó vérig

1 komment


Megyesi Gusztáv

Kezdték a franciák a románok ellen, hogy az utolsó pillanatokban szerezték meg a győztes gólt, parádés lövéssel. Folytatták az oroszok az angolok ellen, szintén az utolsó percben egyenlítve, majd a spanyolok is a legvégén gyűrték le a cseheket, a franciák az albánokat, csütörtökön az angolok győztek a hajrában szerzett góllal Wales ellen, pénteken pedig az olaszok a 89. percben lőtték az egyetlen gólt.

Mióta az eszünket tudjuk, ámulunk, ha az utolsó percben szerez pontokat vagy jut tovább egy csapat, és azt mondjuk rá, szerencséje volt, a vesztesnek pedig peche; szegény Albánia, szegény Wales. Persze, mert ők a gyengék, a kicsik jogán kijárt volna nekik némi szerencse. Holott törvényszerű volt a vereségük, mert a végén már ki se jöttek a tizenhatosukról, egyre csak húzták magukra az ellenfelet, az lett volna a futball igazságtalansága, ha megússzák gól nélkül.

Fél tucatnyi meccs dőlt el eddig az utolsó pillanatokban, ám egyik se a korábban megszokott módon. Eddig úgy volt, hogy a győzelemért vagy az ikszért kétségbeesetten harcoló csapat az utolsó percekben már a félpályáról folyamatosan ívelgetni kezdi a labdát a tizenhatosra, aztán lesz, ami lesz, valaki csak-csak befejeli. Évtizedek óta ezt a sémát látjuk, a legtöbbször, persze, eredmény nélkül.

 

Ám ezen az Eb-n mintha megunták volna a csapatok a céltalan íveléseket, s az utolsó utáni pillanatokban is megpróbálnak akciót kidolgozni, vagy ami a legkockázatosabb, lőni, akár huszonöt méterről is, vállalva a kudarc lehetőségét. Nem is tudom, volt-e már világtorna, amelyen a meccsek vége felé ennyi bombagól született volna reménytelen helyzetből. Eddig csak a Barcától láttam, hogy hiába áll vesztésre, a hosszabbításban is akciót próbál kidolgozni, mintha csak a hatvanadik percnél tartana a játék. Amivel csak annyit jeleznék, hogy ezen az Eb-n, úgy látszik, az utolsó percek visszanyerték rangjukat, újra tartalmat kapott a véghajrá, a finis.

Amikor egygólos hátrányban az ukránok a németek, a belgák az olaszok, az osztrákok pedig ellenünk a végsőkig kitámadtak, ám elvesztették a labdát, az ellenfelek azonnal ellentámadásba lendültek. Az olaszok és a németek és a magyarok is játszi könnyedséggel, magától értetődő természetességgel játszották ki az akciót, rúgták be a ziccert. Kilencven percnyi hajtás után, elfáradt izmokkal, s nyilván már kisebb összpontosítással, mégis, mintha csak az első félidő közepén járnának. Ezt nevezem futballtudásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.