galéria megtekintése

Az utolsó hajó

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 24. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Múlt pénteken éjjel a színházi előadás után nem akaródzott hazamenni. Nem voltam túl jól. A színházban halott barátom darabját adták, s közben végig hallottam a hangját, fájt a dobhártyám tőle, olyan halkan beszélt, szinte suttogott, de mintha ordított volna legbelül. Nem volt mit tenni, nekivágtam a néptelen utcáknak, s minden útba eső kocsmába bementem. Szuszogott körülöttem a város, s a házak falának ütközve kényelmesen, puhán keringőzött a szél.

A negyedik-ötödik helyen vettem csak észre, hogy valaki követ. Tapadt hozzám leválaszthatatlanul, mint jéghez a hideg. Engedtem, hadd menjek hozzá közelebb, s akkor ráismertem: Faust volt az, a bennem fortyogó, őrjöngő, kóros alak. Marta az arcomat, a húsomból evett. Meghívatta magát pár korsó sörre, s arra biztatott, hogy tartsak vele. Jól van, bólintottam, s reménykedtem, ha már elmegyünk, nem jövünk vissza. Faust a Nagytemplom egyik tornyába vitt föl, amit az elődök azért emeltek, hogy a csúcsáról lepillantva még kisebbnek érezze magát az ember, s még nagyobbnak higgye magában a hamis Teremtőt. Fölkapaszkodtunk a magasba, egészen addig, ahonnét már csak a másik vállára állva vezetett tovább az út. Faust a torony csúcsán bakot tartott, na, rajta, másszál, intett, mire én a két összekulcsolt kezéről a vállára fölléptem, és ott megálltam. Felülről olyan volt a főút, mint egy óriási állkapocs. Hosszú, vöröses íny. A házak benne fogak. Milyen, kiáltotta a bennem fortyogó, őrjöngő, kóros alak, mondd már, milyen? Éreztem, hogy kileng az óriási torony. Nem válaszoltam semmit, csak nekitámaszkodtam a szélnek – a hírekben alighanem ezt a fekvőtámaszt hívják tragikus halálnak. Azt hittem odafönt, közel az éghez, hogy ha végre-valahára kivilágosodik, egy csapásra minden rendbe jön. De hiába számoltam az órákat, hogy reggelig mennyi van még hátra. Hiába nyújtóztam, hogy a megvilágosodást elérjem, nem az idő telt, csak a számok lettek nagyobbak, amikkel mértem. Egy, kettő, három, négy. Faust csak röhögött.

S ahogy álltam a város fölött, ugrásra készen, egyszerre csak furcsa zúgásra lettem figyelmes. Valami gyanúsan ismerős morajlásra nyugat felől.

 

Nézd csak, mi zúg ott, kiáltottam oda boldogan Faustnak, mire felkapta fejét a bennem fortyogó, őrjöngő, kóros alak. S egyszerre ugrottunk le a toronyból, s rohantunk lélekszakadva nyugati irányba. Futottunk egy darabig a kihalt Péterfián, majd a kihűlt 33-as főúton végig. Hajnali négy óra lehetett, a keleti fény szilánkosra törte fölöttünk a sötétlő eget. Ahogy közeledtünk a város határához, a hullámok zúgása egyre erősödött, morajlásuk elnyomott minden más hangot, s amikor a legszélső házakat is elhagytuk már, megpillantottuk az utolsó hajót. Ránk várt az utolsó hajó. Mondom, Faust és én kissé talán sok sört ittunk, de azért tisztán láttuk a város nyugati partjait nyaldosó tengeren Roger kapitányt, akiről mindenki azt mondta, hogy nem létezik. Pedig Roger kapitány létezik, s azt kérdezte tőlem a parancsnoki hídról, hogy én vagyok-e az a boldogtalan, aki mostanában szárazföldön szenvedett hajótörést. Én vagyok, üvöltötte Faust helyettem, mire a nem létező Roger kapitány elmosolyodott, majd fölvett minket a hajójára, s elvitorlázott velünk azon az éjjelen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.