galéria megtekintése

Az utolsó emberig

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 09. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Már a Népszínház utcánál jártam, amikor belém hasított, hogy egy halottat kerültem ki nagy svunggal a Blahán. A hajléktalan ugyanott hevert, ahol az utóbbi hetekben mindig, a patika előtti lépcsőn, de most furcsán előrebukott a feje. Sok százan mehettünk el mellette azon a délelőttön.

Mert a hajléktalanok mint sajátos utcabútorok most megint láthatók a pesti aluljárókban. Továbbra sincs joguk ott tartózkodni, hiszen a 2010 ősze óta tartó hadjárat során ezt több jogszabályban is megtiltották nekik, de mivel a Kúria pár hónapja ebből a falból kihúzott egy téglát – hatálytalanította a parkolási rendeletben (!) nevesített védett helyekről való kitiltásukat –, most a főváros láthatóan truccol és a közvéleményt hergeli. Emberi jogokkal jön az ombudsman, hibás jogszabályt lelt a Kúria? Jogvédők képesek tüntetni, meg azt követelni, hogy legyen a lakhatás állampolgári jog? Hát akkor csak táborozzanak a nyomorultak a legforgalmasabb közterületeken, kucorogjanak a kifordult belű paplanjaikon ott, ahol beléjük botlik a polgár, és ha annyira akarnak, hát haljanak meg a patika előtti lépcsőn. Mi megmondtuk, hogy nincs ott semmi keresnivalójuk, nem?

Ötödik éve folyik ez az egyoldalú játszma a hajléktalanok és Tarlós István között. Jogszabályok sora született, amelyek mind azt célozzák, hogy tűnjenek el a föld, de legalábbis Budapest színéről. A főpolgármester újra és újra a várvédő szerepében tetszeleg – nem is pesti! miért pont ide jön nyomorogni? –, igyekszik felpiszkálni a „becsületes polgárok” önzését és undorát, és egyáltalán, annyi energiát fordít erre a szégyenletes háborúra, amennyivel akár eredményt is elérhetne. Már ha városvezetőhöz méltó, emberi és távlatos megoldást keresne a nélkülözők hajlékhoz juttatására.

 

De miért is keresne? Orbán Viktor talán meg akarta oldani a zömmel koszovói menekültek helyzetét, amikor mindenki számára váratlanul frontot nyitott a „gazdasági bevándorlók” ellen? Esze ágában sem volt. Egyszerűen el akarta terelni a figyelmet az aktuális kudarcairól, és úgy érezte, a Charlie Hebdo-beli mészárlás adja a legjobb apropót ahhoz, hogy a Magyarország déli határainál jeges vízben gázoló szerencsétlenekre irányítsa az „igaz magyarokban” gyűlő frusztrációt. És persze mióta a magyar hatóság vegzálja a menekülőket ahelyett, hogy egyszerűen továbbengedné őket, ahogy addig, a statisztika is a hazugságot igazolja: szép hazánkban dinamikusan nő a menekültek száma.

Ha mi, magyarok talán még nem is, de vezetőink politikailag velejükig inkorrektek, ez tagadhatatlan. Hogy természetüknél fogva vagy haszonlesésből fejlesztették ki magukban ezt a tulajdonságot, ma már fölösleges kutatni. De kétségünk se legyen: ahogy a hajléktalanokat, a menekülőket, a miskolci éhezőket vagy a szegényeket segítő kisegyházakat bármikor képesek otthagyni az út szélén, úgy legközelebb mi magunk következhetünk a sorban. Ha rajtuk múlik, ez a meccs az utolsó emberig megy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.