galéria megtekintése

Az utak királya

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Az utak királya hatvankét éves. Kilóinak száma száztizenhét, fogainak száma kilenc. Az elmúlt negyven évben, mióta hivatásos sofőr, balesetmentesen levezetett több mint hárommillió kilométert, s ezalatt fontos megállapításokra jutott. Lassanként világos lett előtte, hogy a sebesen hömpölygő közlekedési forgalom természete voltaképpen a nagy folyókéval azonos, így hát a 4-es utat Tiszának hívta magában, míg az M3-as Budapestre bevezető szakasza lett a nagy Duna-delta.

Az utak királya azon a napon is hajózott valamelyik folyón, mikor legjobb barátjával csalta meg a felesége. Amikor ez kiderült, nem is ez fájt neki, nem a legjobb barát árulása fájt igazán, hanem az, hogy válásuk után a családi bétéből az asszony vitte magával a régi Roburt.

Pedig milyen szép utakat tettek ők kettesben azzal a Roburral hajdanán. És annak a büdös kurvának – így emlegeti feleségét a válás óta – mégis volt képe elrabolni tőle. Egyszer régen, nyolcvankettőben, amikor az utak királyának még majdnem az összes foga megvolt, egy vasárnap az a bolondos ötletük támadt, hogy elutaznak kettesben Berekfürdőre. Tesznek egy romantikus utat, mint ifjú pár. Ezt azután sokáig emlegették, mármint hogy ők olyan romantikus emberek, akik csak fogják magukat, s képesek elmenni Berekfürdőre. Pedig az jelentős távolság, oda-vissza háromszáz kilométer.

 

A kirándulás után amúgy sokáig nem mentek sehová, az utak királya ugyanis megharagudott az asszonyára: szerinte abban a berekfürdői vendéglőben, ahová betértek cigánypecsenyét enni, az asszony szemezett egy melankolikus tekintetű szerb kamionsofőrrel. Pedig az ártatlan volt, sőt olyannyira melankolikus, hogy egyszerre csak ültében elaludt.

Az utak királya az ötvenedik születésnapjára a haveroktól egy fehér táblát kapott, amin ez a felirat díszlett: Az utak királya. Amikor kijózanodott, azt a táblát kirakta a szélvédő mögé, hogy mindenki lássa, kicsoda ő. De a szíve mélyén nem örült neki. Akkoriban hagyta el az asszony, aki nem értékelte kellőképpen a balesetmentes kilométereket.

A hatvanadik születésnapjára már nem kapott ajándékot senkitől, így saját magát lepte meg egy nővel, akit Püspökladány után, a 4-es út széléről szedett föl. De nem volt jó vele. Négyezret kért a nő, az utak királya ezt sokallta, alkudni próbált kétezerre, de nem engedett a nő. Az utak királya erre azt javasolta, hogy rendben, kifizeti a négyezret, de akkor kicsit vitorlázzanak is. Hol, hüledezett a nő, mire az utak királya kimutatott maga elé a 4-es útra, s a tekintete elkalandozott a messzeségbe. A nő vállat vont, és a pénzt előre kérte.

A hazafelé vezető úton, amikor már egyedül maradt, az utak királya sértődötten hallgatott, magába merülten bámulta a hullámokat, majd letekerte az ablakot, s kiüvöltött a megkövülten álló jegenyefákra. Jobb lett volna jönni a régi Roburral. A nagy Duna-delta járt az eszében, a roppant folyam, amely ott szakad szét darabokra. Az utak királya nagyvonalú embernek ismerte magát, úgyhogy egyszer régen még oda is elvitte magával a feleségét. Majdnem boldogok voltak, de azon a délelőttön, míg édeskettesben ott nyaraltak, végig esett az eső. Délután meg már fordulni kellett vissza, az utak királya nem késhetett a fuvarral.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.