galéria megtekintése

Az új biedermeier

3 komment

Mikecz Dániel

A biedermeier stílus az 1815 utáni konzervatív restauráció során bontakozott ki Közép-Európában a feltörekvő polgárság kö­rében. A biedermeier középpontjában a depolitizált családi idill, a privát térbe való visszahúzódás állt. Ebben az időszakban alakult ki a most ismert nappali, a gyermekdivat és a karácsony ünneplése fenyőfával, gyerekjátékokkal. A kortárs német sajtóban az ezredforduló után jellemezték a konzervatív értékek erősödését új biedermeierként. Ám ennek ma is van aktualitása, mert itt az új biedermeier.­ Ennek polgárai az egyénileg kialakított digitális nappalikba húzódnak vissza, ahonnan aztán az individuális ízlések és morális parancsok alapján ítélik meg a politikai történéseket. Az új biedermeier nem teljesen depolitizált, mint XIX. századi elődje, de a politikai viták és megállapítások mögött nem létezik tényleges társadalmi tudás és reflexió.

A 2015-ös év végének két legnagyobb felháborodást kiváltó politikai történése jól szemlélteti ezt a jelenséget. Kövér László és Ákos mondatai a női önmegvalósításról az egyébként jogos felháborodás lavináját indították el. Az ilyen ügyek alkalmasak az egyéni tanúságtételre, a morális alapállás kinyilvánítására, megerősítésére. Ezek a botrányok politikaiak abban az értelemben, hogy a felháborodók politikai jelentőséget tulajdonítanak a kijelentéseknek. A feminista mozgalom megjelenésével a korábban privátnak tartott viszonyok is közügyekké váltak. Ennek a folyamatnak az eredményeként lehetett elkezdeni beszélni családon belüli erőszakról, a nőket érő diszkriminációról és a szerelmek egyenlőségéről. Kövér László és Ákos kijelentéseinek sem a nők tényleges szerepéről alkotott elképzelések, illetve annak kikényszerítése a lényege, hanem az, hogy közüggyé tehető-e a magánélet.

Problémát jelent azonban, hogy miközben korábban a privát szférához sorolt viszonyok is politikai jelentőségre tesznek szert, egyre kevésbé esik szó a politika szociológiai­ alapjairól. Jóformán nem ismerjük a társadalmat, alig van publikus közvélemény-kutatási adatsor. Nem csak az ellenzéki pártoknak, de a tudományos műhelyeknek is csak elvétve vannak forrásai a reprezentatív, empirikus adatfelvételre. Természetesen léteznek társadalomtudományi kutatások, vannak tudományos folyóiratok, de ez a típusú tudás nem alakítja a politikáról alkotott meggyőződéseket. A gazdag magyar szociográfiai hagyománynak megfelelően megismerhetőek esszék, leíró művek, filmek alapján a társadalom egyes mélyrétegei. De ez a tradíció sosem a középosztályt kívánta „felfedezni", hanem előbb a népi baloldal küldetéstudatának megfelelően a marginalizált paraszti életformákat, majd az emberi jogi liberalizmus érzékenységéből következően a városi osztályon aluliakat.

 

Ám a politikai cselekvés legjobb hivatkozási pontja – és ezzel a Fidesz tisztában van – a középosztály. Széles körben használatos a kifejezés, mégsem vagyunk teljesen tisztában annak tartalmával. Ennek oka nem az, hogy ne lennének tudományos definíciók, hanem a társadalomról és a középosztályról való közbeszéd hiánya a nyilvánosságban. Különösen érzékelhető ez, ha a német nyilvánossággal vetjük össze a hazait.­ Nem csak a címadó „Neues Biedermeier", de a konzervatív tiltakozó polgárt leíró „Wutbürger" (harag-polgár) és a kilencvenes évek hedonizmusára vonatkozó „Spass­gesellshaft" (mókatársadalom) is mind a német sajtóban és nem az akadémiai kutatóintézetekben megszületett fogalom.

Időről időre megjelennek a magyar családok helyzetéről adatok a magyar sajtóban is, de azokat nem rakják össze értő újságírók elmesélhető történetekké, megnevezett társadalmi tendenciákká. Nem tudjuk, politikai értelemben mi a középosztály. Az információkhoz való könnyű hozzáférés, a tartalom előállításának és publikálásának szabadsága nem azt a felhatalmazást hozta el, amit sokan reméltek a netes nyilvánosság kialakulásakor. A felhatalmazás következménye az egyéni felháborodás és önkifejezés kultúrájának elterjedése és nem a társadalmi érzékenység kifejlődése, a politika társadalmasítása lett. A nyilvánosság egy meghatározó részében ráadásul továbbra is a karizmatikus vezér személyéről, kamarillapolitikáról és korrupciós ügyekről van szó.

Az egy évvel ezelőtti netadós tüntetések megmutatták, milyen nehéz a mozgósítás lecsengésével a felszabadított energiák becsatornázása politikai, társadalmi kezdeményezésekbe. Nem álltak fel a szabadságnak azok a kis körei, amelyeket a baloldal régi és új ismert alakjai is szorgalmaztak. Ahogyan azt sokan megírták, a Twitter-forradalmak nehezen hoztak csak valódi változást. A közösségi médián keresztül szerveződő tüntetések a legtöbb esetben széles, de rövid távú mozgósításra alkalmasak egy-egy általánosabb, könnyebb téma mentén. Ennek továbbvitele nem lehetséges a társadalmi intézmények hiányában. Nemcsak a vezérdemokrácia politikusai szabadulnak ki az intézmények alól, de már az állampolgárnak sincs feltétlenül szüksége rájuk, ám a valódi politikai cselekvés mégsem nélkülözheti azokat. A politika társadalmi alapjainak ismeretének hiányában az új biedermeier polgárai csak arra támaszkodhatnak, ami a digitális nappaliból megismerhető. A menekültválság jó példája volt annak, mekkora ereje van a közvetlenül megosztott tartalmaknak és az általuk gerjesztett félelmeknek. A privatizált politikára jellemző túlzó moralizálás miatt azonban nem lehetséges a társadalmi félelmek megértése és így menedzselése. A kormány jelenlegi népszerűségét azonban éppen a félelmek, bizonytalanságok megfelelő menedzselése adja.

A fenti jelenségek nem csupán Magyarországra jellemzőek, hanem többé-kevésbé általános tendenciák a fejlett országokban. A politika mediatizáltságáról, a vezérdemokráciáról szóló megállapítások sem új keletűek hazánkban sem. Ám a politikai cselekvőképesség megteremtése érdekében tudomásul kell venni ezeket a folyamatokat és meg kell mutatni a politika társadalmi alapjait, és új funkciót kell találni a politikai intézményeknek. Ki kell mászni az új biedermeier digitális nappalijából. Vagy továbbra is csak színezgetjük majd profilképeinket.

(A szerző a Republikon Intézet kutatója.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.