galéria megtekintése

Az ötvenkilences villamos

3 komment


Kácsor Zsolt

„Munkanélküli lettem, de ez nem az én hibám, hanem a főnökömé. Képzeld, megbolondult, és tönkrement miatta a cég. Komolyan beszélek, a főnök tényleg megkattant, tévképzetei támadtak, most már pszichiátrián kezelik. Egy könyveléssel foglalkozó kft.-nél dolgoztam, nem voltunk sokan, alig tucat alkalmazott, de a ­maga területén mindenki profi, szóval jól ment a bolt. Amikor a főnök gyanúsan kezdett ­viselkedni, még nem sejtettem, hogy megbolondult, azt hittem, túlhajszolta magát, ötvenkilenc évesen napi tíz­tizenkét órát dolgozott, és még vitt haza melót, szóval kikészülhetett rendesen. ­Kezdetben gyanakodtam, hogy talán zugivó, azért beszél hülyeségeket. De egy kortyot sem ivott, legalábbis a felesége szerint antialkoholista volt, nem merte kipróbálni a szeszt, mert félt, hogy alkoholista lesz. Szerintem ez is függőség amúgy, de mindegy, már nincs jelentősége. Pedig utólag belegondolva jót tett volna neki, ha havonta egyszer leissza magát, s kicsapja egy-két napra a biztosítékot.

Eleve szorongós típus volt, gyakran voltak dühkitörései, de ezt még elnéztük neki. Akkor kattant be teljesen, amikor az egyik munkatársunk felmondott. Talált egy másik munkahelyet, ahol jobban megfizették, a főnök meg nem ­értette, hogy a kolléga a váltást hogyan és mikor szervezte le. Képzeld el, hogy egy irodában ülünk mindannyian, mindenki hallja, hogy a másik mit beszél telefonon, mindenki látja, hogy a másik reggeltől estig robotol, mint egy állat, mindenki szem előtt van, szóval a főnök azt hiszi, hogy mindenkiről tud mindent, s egyszerre csak kiderül, hogy senkiről nem tud semmit. Nem értette, hogy a kolléga ­mikor egyeztetett az új munkáról, ezt meg is kérdezte tőle a fülünk hallatára, de a kolléga csak a vállát vonogatta, azt mondta, ez rá tartozik.

Attól kezdve a főnök gyanakodni kezdett, és ezzel lassan az agyunkra ment. Utánunk jött a vécére, hogy ellenőrizze, lekapcsoltuk-e a villanyt. Megkérdezte, hogy hol ettünk ebédidőben. Ezt még lenyeltük. Érdekelni kezdte, hogy ki milyen útvonalon jár ­munkába, amin eléggé kiakadtunk, de jobb a békesség, hát leírtuk neki, hogy mivel járunk munkába. Erre a főnök összeállított egy hálózati ábrát, amit kinyomtatott, és kifüggesztett a folyosón. Olyan volt, mint egy normális budapesti tömegközlekedési útmutató, azzal a különbséggel, hogy csak az általunk használt villamosokat lehetett látni rajta, a többit nem. A főnök ugyanis gyanúsnak találta, hogy mindannyian villamossal járunk munkába, hiába magyaráztuk, hogy azzal a legegyszerűbb, ő azzal érvelt, hogy összeadta az általunk használt villamosok számozását, majd osztott-szorzott, levonta belőle az adót, s kijött neki az ötvenkilenc.

 

Azt mondta, az ötvenkilences számból jött rá arra, hogy chipek vannak a fejünkbe ültetve, s ezzel tartjuk egymással a kapcsolatot. Jót röhögtünk rajta, de rájöttünk, hogy nem viccel: körlevélben utasítást adott, hogy csináltassunk CT-felvételt az agyunkban lévő chipről. Erre felfüggesztettük a munkát, de nem kellett volna, akkor került lejtőre a cég. Egy éve nincs állásom. Azóta járok ide a pszichiátriára, marokszámra szedem a Xanaxot, és az ötvenkilences villamosra még mindig nem merek fölszállni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.