galéria megtekintése

Az ötéves komcsi

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 19. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Kovács István Ditrón született, 1922. november 24-én (...). Először kárpitossegédként dolgozott. 1927-től KIMSZ-ben vezető tisztségeket töltött be (...). Hogy? Vezető tisztségeket? Az ötéves Kovács Pistike? Mégis ez olvasható szó szerint Schmidt Mária főigazgatónő Kommunizmuskutató Intézetének honlapján. Ezernyi másik hasonló hitelességű adattal együtt. Például ők Nagy Imrét is leültették a Vági-perben két évre, ha már Horthyék ezt elmulasztották. Rákosi ócska rágalmait is visszahányták rá.

Több mint három hét telt azóta, hogy többen a nyilvánosság elé léptünk azzal, hogy az intézet sajtótájékoztatóján a kommunizmuskutatás felbecsülhetetlen jelentőségű mérföldköveként bemutatott életrajzgyűjtemény kapitális baromságok tárháza.

„Az életrajz… az apró hibáktól a történészileg tarthatatlan és nevetséges bakikon át a súlyos, hamis vádakig vezet”, írták nyílt levelükben a Nagy Imre életét kutató jeles történészek, és fölsorolták a Nagy Imre-életrajzban található ténybeli hibákat és hazugságokat. Jó sokat. Köztük olyanokat, melyek közül egy is elég lenne ahhoz, hogy egy szakmai (és emberi) becsületére valamit is adó történész a lábujjáig elvörösödjön, rohanvást javítsa tévedését, és szemét lesütve elnézést kérjen.

 

Ehhez képest: az intézet honlapján az összes hamis adatot ott hagyták, úgy, ahogy volt. Csupán annyit tettek, hogy az életrajzok fölé odaírták: „Portálunkon kritikai kiadás igényével változatlan formában közöljük az 1989-ben megjelent Segédanyag a politikai bizottság tanulmányozásához c. kötet életrajzait. A huszonöt évvel ezelőtt készült szövegek a rendszerváltoztatás pillanatában elérhető háttéranyagok és lexikonok tudásanyagát tükrözik.” Tükrözik a fenét.

A rendszerváltás előtti lexikonokból, például a Munkásmozgalmiból is tudni lehet, hogy a fent említett Kovács István 1911-ben született (és októberben). A „kritikai kiadásnak” pedig épp az a lényege, attól kritikai, hogy az újraközlő pontosan és szakszerűen feltárja mindazt, amit a közölt mű használatához tudni kell, különös tekintettel a benne előforduló hibákra. Ezért van a kritikai kiadásokban oly sok és hosszú lábjegyzet.

A Schmidt Mária által főigazgatott intézetben ebből a kritikai munkából szikrányit sem végeztek el. Abszolúte nem zavarja őket, hogy a portáljuk tévedések és hamisítások tömegét borítja a nyilvánosságra.

Az intézet munkatársai diplomás történészek. Hülyíthették őket az egyetemen ideológiailag, az öregebbjét így, a fiatalabbját úgy, de a szakma legelemibb normáit csak számon kérték rajtuk. A szakmai eligénytelenedés, elzüllés csodájának a tanúi vagyunk. Ez a csoda pedig csak azzal magyarázható, hogy az érettebb kommunista diktatúra hármas követelményéből, a politikai, szakmai és emberi alkalmasságból az éretlen orbánizmusban csak a politikai maradt.

A hatalom kegyelte szakma bohócai olyan védettséget élveznek, mint a kommunista diktatúra hajnalán. És ha a történettudományban így van, miért lenne máshol másképp? Ott, ahol még sokkal többet lehet ártani?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.