galéria megtekintése

Az osztrák csoda

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.

Warga Marcell
Népszabadság

1956 mozgalmas őszén az osztrák kancellár egy középtermetűnél alacsonyabb, mégis jókötésű férfiú volt, sokak szerint az ő nevéhez fűződik a ma ismert gazdag és kiegyensúlyozott Ausztria megszületése.

Közismerten nagy munkabírású és lendületes verbalitású politikus volt. Fiatal korában sportolt, emellett a snapsz tántoríthatatlan barátjaként ismerték, így hamar belopta magát az osztrák emberek szívébe. Valódi népszerűségének kezdetét azonban a közvélemény az 1956 novemberében tanúsított karakán kiállásához köti.

Azokban a hetekben magyarok kezdtek átszivárogni a határon, és a szovjet külpolitika akkoriban tapasztalt keményedésére hivatkozva mind nagyobb számban kértek menedékjogot Ausztriában. A leleményes kancellár megérezte az illegális határátlépések jelentette súlyos kockázatot.

 

Kormányzásának vezéreszméje egyebekben is az volt, hogy a csavaros osztrák észjárásnak be kell költöznie a közélet világába. Ezért jó érzékkel, feltűnést keltő beszédben hívta fel a figyelmet Európának a kérdésben tanúsított teszetoszaságára. Az öreg kontinens ugyanis mindenféle „multikulturalizmusra”, „szolidaritásra” és hasonlókra hivatkozva, szóval a legnagyobb süketelés közepette próbálta a bevándorlás kérdéseit tárgyalni. Tette ezt annak ellenére, hogy mint a kancellár rávilágított, az illegális határátlépés egyszerűen rendészeti ügy; törvénysértésnek kell tekinteni, és passz. Ráadásul nem afféle bocsánatos bűn, „kedélyes délutáni szórakozás”, mint amikor kollégiumi házibulit hirdetnek, ahová mindenki jöhet, akinek erre támadt kedve. Ha ugyanis a dolog elharapózik, az osztrák kormány által célul kitűzött polgári berendezkedésnek semmi esélye nem marad.

A számok szerint

1956 novemberében három hét alatt hússzorosára nőtt az osztrák határt átlépni szándékozók száma.

Ez egész Európában kiemelkedő adat volt. Ha a svájciak vagy a németek megakadályozzák az illegális határátlépést saját határaiknál – jelentette ki a kancellár „novemberi beszédében” –, akkor mint egy nagy zsákban, minden illegális figura itt ragad nálunk, amivel veszélybe sodorja az osztrák megélhetést és munkahelyeket.

– Micsoda őrült, méltánytalan elképzelés: beengedjük a menekülteket a saját országunkba, aztán majd szétosztjuk a többi tagállam között! – fakadt ki. – Itt nem szolidaritásra van szükség, hanem a törvények érvényesítésére. Nem véletlenül vált slágerré mára azoknak a rendszerek a vizsgálata, melyek nem nyugatiak, nem is liberálisok, mégis sikeressé teszik nemzeteiket.

Nem véletlen, hogy ma a politológiai elemzésekben Kína, Törökország vagy a Szovjetunió a sztár. Azt hiszem, a mi enervált politikai közösségünk is jól teszi, ha intellektuálisan földolgozza ezt a kihívást.

– A leghelyesebb az volna, ha kontinensen kívülre tudnánk helyezni az egész magyar kérdést –zárta frappánsan beszédét.

A kancellár legmaradandóbb politikai tette volt, amikor 1956. november 29-én nemzeti konzultációra hívta állampolgárait. Kérdőívével sikerült egyesítenie az addig megosztott osztrák nemzetet.

A Klagenfurti Konzultáció szövege így szól:

„Mi, osztrákok 1953-ban úgy határoztunk, hogy a jövőben minden kérdést megbeszélünk egymással. Ausztriának saját útját kell járnia. Nem hagyhatjuk, hogy megélhetési bevándorlók veszélyeztessék az osztrák emberek munkahelyeit és megélhetését.

Döntenünk kell, hogyan korlátozzuk a határainknál robbanásszerűen növekvő megélhetési bevándorlást.

A magyar bevándorlók teherautók raklapjaira zsúfolva, törvénytelenül lépik át a határt. Menekültnek állítják be magukat, noha valójában szociális juttatásokért és munkalehetőségért jönnek. Az elmúlt hetekben hússzorosára nőtt a megélhetési bevándorlók száma határainkon. Ez új típusú fenyegetést jelent, és meg kell állítanunk.

Az alábbi kérdésekre háromféleképp válaszolhat:

1. Teljesen egyetértek. 2. Inkább egyetértek. 3. Nem értek egyet.

1. Támogatná-e Ön az osztrák kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, amelyek alapján őrizetbe vehetők a határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?

2. Egyetért-e azzal, hogy az osztrák határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani saját hazájukba?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Ausztriában tartózkodnak, saját maguk biztosítsák ellátási költségeiket?

4. Egyetért-e Ön az osztrák kormánnyal abban, hogy a magyar bevándorlók helyett inkább az osztrák családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?”

A konzultáció példátlan sikert aratott az osztrák emberek körében. Így esett, hogy egy kis ország miniszterelnöke személyes kiállásával, mintaszerű erkölcsi tartásával hosszú évtizedekre megalapozta népe felemelkedését.

A szerző olajmérnök

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.