galéria megtekintése

Az orosz kapcsolat

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Mostanában sokan bírálják Orbán Viktort amiatt, hogy Vlagyimir Putyint fogadja Budapesten, miközben Oroszország feje gyakorlatilag uniós bojkott alatt áll. Orbán a magyar érdekekre hivatkozik, főleg arra, hogy Putyinnal most elintézheti a hosszú távú gázmegállapodást, s ezzel a további rezsicsökkentéseket. Ez az érvelés ugyan meglehetősen demagógnak hat, de némi igazság akár lehetne is benne.

Azt feltételezem mégis, hogy miniszterelnökünket más motiválja. És ehhez visszamegyek harminc-egynéhány évvel. Az 1980-as évek elején újabb jégkorszak állt be a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatban. Az előzmények: a szovjetek afganisztáni bevonulása, a lengyelországi szükségállapot, a közép-hatótávolságú rakéták telepítése Európában. A következmények: szankciók, blokádok, szigorított COCOM-lista, kulturális csere leállítása, olimpiai bojkottok.

A szovjetek felszólították szövetségeseiket: vegyenek részt a bojkottban, fogják vissza nyugati kapcsolataikat. Ebben a helyzetben Magyarország, vagy mondjuk úgy, Kádár, vonakodó szövetséges módjára döntött. Lemondott ugyan politikusi látogatásokat, részt vettünk – sajnos – a Los Angeles-i olimpia bojkottjában, de minden más ment tovább. Magas szintű vizitek oda-vissza, Mrs. Thatcher a Nagycsarnokban, IMF-tagság, gazdasági reformok gmk-kal, választási reformocska. A dilemma az volt, mondták: a bankok vagy a tankok a félelmetesebbek? Kádár csapata dacolt a szövetségesi nyomással – elkerülendő az összeomlást.

 

Orbán is ezt tenné azzal, hogy Putyint fogadja, üzleteket köt vele? Ha igaz (rezsi)magyar lennék, hevesen bólogatva állítanám,
hogy miniszterelnökünk – miközben benn marad a biztonságot nyújtó szövetségben – a mozgásszabadság végső határáig azért megy el, hogy könnyítsen népe terhein. Ahogy Kádár is gondolhatta magáról. Kádárék döntéseivel nőtt ugyan a függésünk a Nyugattól, a bankoktól, de nagyobb lett a mozgástér a tankok, vagyis Moszkva viszonylatában. Nőtt a kulturális, gazdasági autonómia, nagyobbak lettek az emberek lehetőségei.

Kénytelen volt hátrább húzódni a rendőrállam. Megindult a pezsgés a kultúrában, a médiában új hangok is hallatszottak. Megjelentek az alternatívnak nevezett csoportok. A csődtől való félelem vagy a modernizációs kényszer volt az erősebb a pártállami elitben? Erről érdemes vitatkozni. Orbán is a maga rendszerét akarja fenntartani, akárcsak Kádár. Az orosz üzlettel kapható biztonság a nyugati függést csökkenti így véli. De az energiabiztonságra hivatkozva visszaverheti azokat a „támadásokat”, amelyek Brüsszelből és Washingtonból érik.

Támadják az önkényes gazdasági, adólépéseit, a rendszerszerű korrupciót, emberi jogi gyakorlatát, választási praktikáit, a
sajtószabadság orbáni értelmezését is. Mindezzel szemben is politikai hátteret remél Putyintól. Az olcsó gáz a rezsimagyaroknak ígért délibáb, a paksi üzlet meg azoknak a baráti és rokoni cégeknek jön jól, amelyek zsíros konchoz juthatnak. A történelem ilyen bizarr módon ismétli magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.