galéria megtekintése

Az önkéntes rendőr

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 15. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Korunk hősét Tényi Istvánnak hívják. Ő a feljelentő ifjú. Feljelentette a norvég pénzek szétosztásával foglalkozó Ökotárs Alapítványt, feljelentette a kormányközeli korrupcióval ironizáló HVG-t, most meg a civil tüntetések szervezőit. Aki kormánya ellen fellép, azt ő feljelenti.

Látták a Te rongyos élet című Bacsó-filmet? Abban volt egy tanító, akit Szacsvay László játszott. A kommunista pedagógus volt a filmben a Rákosi-rendszer magánszorgalmú kutyája, aki fekete festékkel kente be a kulákok házát. A filmben csúf véget ér – elnyeli egy cséplőgép, miközben imádott elvtársai figyelmét akarja magára vonni. Ez a mi mai hősünk is tanár, egy alapítványi iskolában dolgozott, ahonnan elküldték – állítólag a tanórákon politizált a gyerekek előtt.

Ő feljelentette az iskolát. A 33 éves Tényiről azt lehet megtudni, hogy a terézvárosi Fidelitas választókerületi koordinátora volt, magyar szakos, és az vitte a szervezetbe, hogy hisz „a Szeretet és összefogás erejében”. (Saját helyesírása). Hősünket elég jól körülírja a közösségi háló. Sok jelentős barátja van, gyakran mutatkozik fontos helyeken, aktivista, de kapcsolatban van „más vallásúakkal” is. Sok volt tanítványa szereti, tartja vele a kapcsolatot.

 

Itt van tehát egy viszonylag képzett fiatalember, aki aligha tartozik a NER nyertesei közé. Miért válik önkéntes rendőrévé, ügyészévé a rendszernek? Miért fogalmaz feljelentéseket, amelyekben hol a Magyar Nemzet című napilapra, hol Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőre hivatkozva kiált bűnt. Miért kell neki ez a szerep? Számít valami későbbi stallumra, mint a hírhamisító köztévés? Talán ez sem igaz. Tényi feltehetőleg érzelmi elkötelezettje ennek a rendszernek. Mint oly sokan. Ott találtak társaságot, onnan remélnek jövőt.

Hisznek az egyszerű megoldásokban és magyarázatokban, amelyeket Orbán kínál nekik. Nem képesek elhinni, hogy Orbán és a többi címlapon szereplő példakép saját zsebére dolgozik. Miközben ők nehezen élnek, alávetettek és megalázottak, azonosulnak azokkal, akik pillanatok alatt milliárdosokká váltak. A Tényivel egyívásúak mélyen hisznek az ellenséges fenyegetésben, az országvédelmi akciótervek szükségességében.

Az őket kiszolgáló sajtó naponta áll elő friss összeesküvés-elméletekkel. Korábban a KGB-t, Moszkvát vizionálták a balliberálisok mögött, most a CIA-t. Ha van rá módjuk, a „békemenetben” masíroznak, vagy Facebook-csoportokban szidják a nemzeti kormány elleni „lázongókat”. És hűségesen szavaznak. Ők a mi szomszédaink. Derék, segítőkész emberek. Szeretik Orbánt is, mert ő azokat a nagyon egyszerű dolgokat üzeni, amelyeket ők is mondogatnak egymásnak a lecsó felett: hit, család, haza, őszinteség, élősdiek kifelé és hasonlók.

Akik Orbán rendszerét nem szeretik, akik a korrupcióról, önkényről beszélnek – azok az ő ellenségeik. Ezt hiheti Tényi tanár úr is. És feljelenti a rosszakat. És van média, és van hatóság, igazságszolgáltatás, amely erre a néphangra várakozik. Ez a NER.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.