galéria megtekintése

Az ítélet a miénk

9 komment


Révész Sándor

Strasbourgban az Orbán-kormány vesztett, és elítélt bűnösök nyertek. Nem először, nem utoljára, nem kevesen, hanem sokan, nem kevés pénzt, nem is túl sokat, méltányos összeget. És tudja a kedves Olvasó, mi a különbség a pernyertes bűnösök és a pervesztes Orbán-kormány között? Az, hogy a bűnösök a bűneikért maguk bűnhődtek, az Orbán-kormány bűneiért pedig a kedves Olvasó bűnhődik. Nem Orbán Viktor és Pintér Sándor kétes eredetű, de jelentős vagyonából fizetik ki azokat a milliókat, hanem a mi adónkból. Úgy, mint minden egyéb esetben, amikor Orbánék törvényt sértenek, és az ország fizet. Ha a folyamatban lévő tömérdek eljárást áttekintjük, gyaníthatjuk, hogy még sok ilyen eset lesz.

És még sincsenek kevesen, akik nem a bűneik ­következményeit ránk hárító törvénysértőket átkozzák, hanem azokat a törvénysértőket, akik nemcsak megfizettek a bűneikért, de túl is fizették őket. Mert az nem volt benne az ítéletükben, hogy embertelen körülmények között kell a szabadságvesztésüket letölteni. Ezt a túlfizetést perelték vissza Strasbourgban. Ha ezért nem kellett volna odáig menniük, olcsóbban megússzuk.

Nem a felperesek és nem is az ügyvédeik találták ki azokat a normákat, amelyeket a magyar kormány felrúgott. Ezeket Európa találta ki, ugyanaz az Európa, amelynek eurómilliárdjai nélkül a magyar kormány, a magyar gazdaság, oktatás, egészségügy, infrastruktúra, röviden a magyar társadalom nem lenne sehol.

 

Azok a körülmények, amelyeket a panaszosoknak el kellett viselniük, mai normáink szerint nem emberhez méltók. Akik szerint az elítélteknek az ilyesmi nem is jár, azoknak úgy kell vélniük, hogy az elítélt nem ember. Olyan a magyar bíróság és olyan a magyar Btk., hogy akit itt letöltendő börtönbüntetésre ítélnek, az csak valaminő állatszerű lény lehet, mondjuk, undok féreg.

A büntető hatalom korlátozottsága ugyanúgy újkori történelmi norma, mint a hatalom korlátozottsága. Évezredek teltek el úgy, hogy az emberiség többsége abszolút hatalom alatt, abszolút kiszolgáltatottságban élt. Bármit meg lehetett tenni az alattvalókkal. Bárhogy megkínozhatták, bármiért megölhették és bármilyen körülmények között fogva tarthatták őket. Ma is vannak ilyen helyek, és a mai öregek ifjúsága idején még nálunk is ilyen világ volt. És ahol a bűnössel meg lehet tenni bármit, ott bárkit bűnössé is lehet nyilvánítani. Ha nincs független bíróság, amely az elítélt bűnösök törvényes jogait is megvédi, akkor olyan független bíróság sincs, amely az ártatlanokat megvédi attól, hogy elítéljék őket. Akkor megy a börtönbe mindenki, akire Orbán Viktor és társai rámutatnak, és ott bármi megtörténhet velük. Tudjuk, ki mindenkire mutattak már rá.

Azt is csak Európa intézményeinek köszönhetjük, hogy nem lehet a magyar igazságszolgáltatással bármit megtenni, a függetlenségét teljesen megsemmisíteni, és hogy minket sem hagynak magunkra ezzel a félfüggetlen igazságszolgáltatással fellebbezési lehetőség nélkül. A jogsértések bűnös és bűntelen áldozatainak egy az érdekük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.