galéria megtekintése

Az ismeretlen hős

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 03. számában
jelent meg.

Szegő András, Szentendre
Népszabadság

Révész Sándor írt érdekes, informatív cikket Carl Lutzról a lap június 24-i számában. Ennek apropóján írok egy másik, teljesen elfeledett hősről, aki ráadásul – Carl Lutzcal ellentétben – nemcsak hős, de vértanú is.

Hősünk 1901-ben született Kassán, jómódú polgárcsaládban. Apácáknál végzett polgári iskolát, majd a harmincas években hitoktatói diplomát szerzett. Jól ismerte a szintén kassai születésű Salkaházi Sárát, aki a Szociális Testvérek Társasága tagja volt. 1937-ben ő is csatlakozott a társasághoz, a Bokréta utcai leányotthonban dolgozott és végzett hitoktatói és szociális munkát.

Az 1944-es német bevonulás után először a hozzá forduló zsidók kikeresztelésével, majd hamis iratok, igazolások megszerzésével, élelmiszersegéllyel segített a rászorulókon. Nevét, címét kézről kézre adták.

A nyilas-hatalomátvétel után az otthonban Salkaházi Sárával közösen bújtattak zsidókat a Bokréta utcai intézményben. Ezért akkor már az életével fizethetett valaki, ha kiderült. Ez be is következett. 1944 karácsonyán (!) Dömötör Erzsébet, az otthon egyik konyhai dolgozója feljelentette a nyilasoknál Salkaházi Sárát és társát.

 

Az ezt követő razzia és igazoltatások után mindkettejüket és még három zsidó üldözöttet a Vámház előtti Duna-parton meztelenre vetkőztettek és a folyóba lőtték.

Emléküket a helyszínen emléktábla őrzi. Ugyancsak emléktábla őrzi tettüket a Bokréta utcai ház falán. Ezen csak Salkaházi Sára neve szerepel. Salkaházi Sára nevét őrzi a pesti Duna-part egy szakasza és egy kis park a Bokréta utca–Tűzoltó utca saroknál. A katolikus egyház Salkaházi Sárát 2006-ban boldoggá avatta. A jeruzsálemi Jad Vasem intézet mindkettejüket méltónak találta a Világ Igaza kitüntető címre.

Nincs az a tisztelet és megemlékezés, amelyet Salkaházi Sára ne érdemelne meg. De ugyanígy megilleti ez a tisztelet társát, a hitoktató Bernovits Vilmát, akinek nevét – szemben Salkaháziéval – alig ismerik. Fél év múlva lesz hetven éve, hogy az önkéntesmentők és a mentettek tragikus sorsa a Dunában folyt egybe. A kerületi és a fővárosi képviselők a kerek évfordulóra elnevezhetnének egy közterületet Bernovits Vilmáról. Ő megérdemelné.

Még időben szólok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.