galéria megtekintése

Az ingyenmunka ára

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 11. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Nemes gesztusnak tűnhet, hogy Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke, megválasztása előtt jelezte: társadalmi munkában vezeti a testületet.

A bizottságnál eddig épp fordított gyakorlat látszott meghonosodni: nem kevesebbet, hanem az illőnél többet vitt haza az elöljáró. Hogy emiatt büntetőüggyé válnak-e a kifizetések, azt még nem tudni, de az rögzíthető, legalábbis etikátlan. Úgy kapott hárommilliós hiteltámogatást az elnök, hogy havi nettó 428 ezer forintos fizetésre, cégautóra, benzinköltség-térítésre, szponzorszerzési jutalékra, olykor olimpiai jutalomra, ezen felül a maga vezette bizottsággal üzletelő cégének bevételére is számíthatott.

Mindezek ismeretében Szabó felajánlása az ingyenmunkára kevésbé nemes gesztusnak, mint inkább a történtekből következő egyetlen logikus lépésnek tűnik. Hangsúly van azon is, hogy: tűnik. Mert az új elnök önmegtartóztatásának nem csak jó üzenete van. Ha a történtek miatt és népszerűségének növelése érdekében mondott le a pénzről Szabó László, akkor alábecsüli az embereket, ráadásul nem sokat értett meg abból, miért háborították fel őket a paralimpiai vezetés vitás pénzügyei.

 

A mostani háborgók zöme ugyanis azt sem tudná, hogy a világon van Gömöri Zsolt, ha csak a szokásos juttatásokat veszi fel a volt elnök. Mert nem a fizetéssel, nem a cégautóval, az üzemanyagkártyával, még csak nem is a tetemes jutalommal volt a baj. Ha valaki nem tudja különválasztani a jogos járandóságot a hiteltámogatás, a szponzorszerzési jutalék és a saját cégnek adott megbízás ízléstelenségétől, az nem alkalmas vezetőnek.

Az elnöki poszttól egy hónapja még ódzkodó Szabó László felajánlásának rossz az üzenete akkor is, ha feltételezzük: csak azért nem kér pénzt, mert az érdemi munkát egy főállású főtitkárra és/ vagy sportigazgatóra bízná. Rájuk már csak azért is szükség lehet, mert vannak más – részben fizetéssel járó – állásai, posztjai. Ez esetben viszont felvetődik a kérdés: vajon van-e értelme akárcsak ingyen is olyan elnök alkalmazásának, akinek mindössze ideje, energiája és – félő – szakmai tudása nincs elég?

S akkor, ha demagógiához vezet is, kikerülhetetlen a kérdés: amennyiben Szabó elnök ingyen is elvezeti a szakbizottságot, akkor a hasonló posztot betöltő kollégái miért kapnak ezért fizetést? Ők indokolatlanul vesznek fel pénzt? És vajon meddig mehetünk felfelé? Az lenne becsületes polgármester, országgyűlési képviselő, miniszterelnök, aki lemond a fizetéséről?

Sorakoznak a sehová sem vezető kérdések, pedig alighanem csak arról van szó: túl sok már ebben az országban az olyan állás-, jutalom-, jutalék-, cég-, szerződés- és közpénzhalmozó, aki az utalások, felvétek, kivétek nyomán már teljesen elvesztette a képességét annak felismerésére: hol ér véget a jogos járandóság, mi az, ami már etikátlan, és hol kezdődik a harácsolás?

Minderről a legtöbbet az árulja el, hogy odajutottunk: ahol közpénz forog, ott a kétes ügyeknél talán csak az ingyenmunkát találjuk gyanúsabbnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.