galéria megtekintése

Az illúzió ára

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

A hír nem igazán hír, csak fájdalmas valóság. Ismét drágultak a Sziget-belépők. A hétnapos bérlet teljes áron már eléri a magyar fiatalnak szinte elérhetetlen nyolcvanezer forintos határt (karácsonyra még meg lehetett venni 69-ért, most pedig, az első elővételes körben 72, a másodikban viszont már 78 lesz az ára az előre gondolkodóknak, akik mozgósítható tartalékokkal is rendelkeznek). Tavaly a teljes árú 74 ezer volt, a második elővételes körben 68-ért lehetett hozzájutni a bérlethez.

Egy ideje már tudjuk, hogy az ott alvók főként a külföldiek köréből kerülnek ki, míg a napi jegyesek főként itthonról. Nekik is rossz hír, hogy a tavalyi 16 ezer helyett (elővételben: 15) immár 18-at kell majd érte fizetni, igaz, most még 16-ért lehet hozzájutni, de ilyenkor még nincs kész a program, nehéz eldönteni, hogy melyik nap lenne az igazi.

Az okok hétköznapiak. A forint gyönge, az euró erős, a fellépők pedig nem ebben a furcsa hazai valutában kérik a gázsit. És miközben a Sziget minden évben megpróbál egy kicsit kényelmesebbé, színvonalasabbá és változatosabbá válni, addig a mi életszínvonalunk csökken, így nem tudjuk a lépést tartani világhírűvé lett, saját nevelésű gyermekünkkel. Azt meg csak nem várhatjuk el tőle, hogy feladjon bármit is az elveiből, hogy olcsó kompromisszumokat kössön. Nem is teszi. Folyton keresi a hazai fiatalokkal a kapcsolatot. Hiszen a Volt vagy a Balaton Sound még mindig alapvetően a magyar közönségre támaszkodik, az ő ízlésüket veszi figyelembe, s igyekszik a tűréshatár közelében drágulni.

 

A Sziget jó ideje nem tartozik már a spontán szórakozások közé, hacsak nem Lázár János családjába tartozunk. Előre kell tervezni, spórolni rá, diákmunkát vagy mellékest vállalni, hiszen a belépő ára csupán egy a felmerülő költségek hosszú sorában. Mert enni is kell, meg inni is, lehetőleg nem akármit, s ha ott vagyunk, szívesen kipróbálnánk ezt-azt. A Sziget szinte kéri, hogy olyasmibe is belekóstoljunk, amit odakint nem tennénk meg. És ez így már nagyon sok. De a Sziget nyaralás: otthon megyünk külföldre pár nap erejéig. Csak épp az útiköltséget spóroljuk meg. Az átszállást. És még nyelvet is tanulunk. Egy igazán univerzálisat.

Persze az lenne az igazi, ha a Sziget nem szigetként úszna az ország tengerében. Ha végre valaki, döntéshozó, politikus vagy annak tűnő személy, érvényes mintát látna benne. Mármint abban, hogy szívós munkával, átgondolt koncepcióval, kitartással előre lehet jutni. Igenis vonzók lehetünk a külföld szemében. Is. A Sziget ugyanis befogadó, kellőképpen sokszínű és szabad ahhoz, hogy bárki jól érezze magát egy hétig odabent. Mert el tudja feledni pár napra azt a kicsinyességgel és mohósággal megvert világot, ami odakint nyúzza az év többi részében. Fel- és megszabadul.

És ennek az illúziónak bizony ára van. Egyre nagyobb. De inkább ezt, a reményt fizetnénk meg, mint a nonstop kilátástalanságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.