galéria megtekintése

Az igazi nő

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 16. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Temetésen voltam a minap, egy hatvanhárom éves férfit temettek, akiről szépen beszélt a pap, s ezúttal nem volt a búcsúztató szavakban semmi túlzás: az elhunyt jó ember volt valóban. A rák falta föl a testét. Az volt tisztességes életének végső jutalma, hogy nem évekig szenvedett, csak pár hónapot.

Hirtelen ment el, pedig tavaly még a gének erejében bízott: közelgő haláláról mit sem tudva arról beszélgettünk, hogy ki miféle DNS-t örökölt, s azt mondta, az apja nyolcvan évet élt, a nagyapja meg kilencvenet. Remélte, hogy az aritmetikai sorozat „fölfelé” az ő javára folytatható. Azt akarta volna ezzel bizonygatni, hogy sokáig fog élni, hiszen lám csak, a hosszú élet génjeit örökölte. De hát éppen az ellenkezője történt. Így most már a koporsója mellett álltam.

Az özvegyet néztem, akinek az arcát fekete fátyol fedte, fekete szőrmebundát viselt, s a kezében fekete retikült szorongatott. Vagy ridikült, sose tudom, hogy melyik a helyes. Minden darab vadonatúj volt, a fátyol, a bunda és a retikül. Vagyis ridikül. Sírt az asszony, jobbról és balról a gyermekei fogták, akik szintén zokogtak. Ez persze meglehetősen kellemetlen, mert nem lehet nem oda nézni, de ha odanéz az ember, az meg kínos. Mintha leskelődne, s bekukucskálna a másik testébe egy nyitva felejtett ablakon.

 

Nagyon hideg volt a ravatalozóban, s ez reménykedésre adott okot: a ceremónia nem lesz hosszú, elvégre ha mindenki fázik, akkor az élet élése a gyászt felülírja, s az lüktet a fejben, hogy menjünk innen, menjünk már haza. S valóban, gyors volt a fiatal katolikus pap, nem fogta hosszúra, de nem is volt udvariatlanul darálós, s ahogy hallgattam, az jutott az eszembe, hogy vajon tanítják-e iskolában a papnövendékeket temetni.

S akkor egyszerre csak vége volt: úgy lett vége annak a tisztességes hatvanhárom évnek, hogy szólt a fiatal katolikus pap, testvéreim, indulunk az utolsó útra. Megindult a sokaság, s már indult volna a pap is, de egyszerre csak megtorpant, mert az özvegy nem mozdult, és a pap az asszonyt bámulta, hogy mit csinál, s nem mondanám, hogy csodálkozott volna, de azért erősen odanézett.

Az özvegy kibontakozott a gyermekei karjából, benyúlt a táskájába, s elővett egy púderdobozt. Majd fölhajtotta a fátylat, s fölhajtotta a doboz tetejét, és a kicsiny tükörben elmélyülten nézte magát, billentette a fejét jobbra, billentette balra, majd kent egy kis púdert a szeme sarkába, de a látvánnyal nem lehetett túlságosan elégedett, mert nyúlt megint a táskába, s rúzst vett elő. S a halvány rúddal bekente lassan a felső ajkát, majd az alsót, s amikor végzett, a két ajkát összepréselte, s alaposan eldolgozta a fölvitt anyagot, majd billentette a fejét jobbra, billentette balra, s a púderdoboz fedelét becsukta.

S ekkor nézett föl. Örvénylett körülöttünk a tömeg, s csak hárman álltunk, a pap, az özvegy meg én, s tisztán hallottam, ahogy az asszony a papnak sírós hangon odaszólt: a férjem mindig panaszkodik, hogy várni kell rám, de már kész is vagyok – mehetünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.