galéria megtekintése

Az ideális nadrághossz

12 komment


Uj Péter

Az inkriminálódott világpolitikai helyzet, in concreto a mindent elözönlő menekült/migránskrízis hullámain szörfölve gyakorta találkozunk, többnyire dehonesztáló kontextusban a különböző muzulmán államokban tapasztalható drákói életviteli korlátozásokkal, amelyek egyszersmind nehezen összeegyeztethetők a nyugati típusú demokráciák néha talán túlzottan szabados, és hát bizonyos tekintetekben általunk sem preferált liberalizmusával. Elsősorban a nők hátrányos jellegű, túlontúl prűd, vallásilag szélsőséges beöltöztetését szokás szóvá tenni az erre fogékony fórumokon.

Jómagam sem kedvelem, ha egy társadalom lepedőkbe csavarva járatja leányait, asszonyait, ámde azonban mielőtt nyugatias fölényességgel elvetnénk az össztársadalmi dress code elméletét és gyakorlatát, ugorjunk gyorsan a ma Magyarországára!

Mert mit látunk, kérem, egy átlagos június eleji hétvégén, még korántsem kánikulában, egy akármilyen bevásárlóközpont környékén? A hétvégi bevásárlás céljából, közönséges utcai ruhában érkező felnőtt, ivarérett férfiak mintegy uszkve nyolcvan százaléka, tízből legalább hét ember rövidnadrágot visel. Divatos angol kifejezéssel: shortot. Sőt van, aki horribile dictu szandált is.

 

A „rövidnadrágos” valaha a gyerek eposzi epitheton ornans jelzője volt. A rövidnadrágos: éretlen, komolytalan, csekély értelmű. Talán nem véletlenül, hogy eleink ragaszkodtak ehhez a dress code-hoz.

Érdekes módon számos, a kontinens kulturális színvonalát viszonylag barna bőrük és lustaságuk/erkölcstelenségük ellenére sem alulmúló dél-európai népek, lett légyen szó akár a napsütötte Itália azurriai­ról, akár Hispánia matadorairól, példának okáért, messzire elkerülik a rövidnadrág utcai, közönséges viselését felnőtt férfiak tekintetében (kapcsolatosan).

És most ugorjunk fejest vissza a manapság számtalan leendő migránsnak otthon adó muzulmán világba! Egyáltalán nem biztos, hogy a talán – aláírom: némileg eltúlzottan – radikális szélsőségességű vallásos országok európai szemmel talán kicsit merevnek tűnő öltözködési szabályrendszere annyira káros. Én nagyon is el tudnám képzelni, hogy egy kulturális közeledés jegyében minálunk a férfiak számára vezessenek be a lábszőrzet látványát kevésbé fetisizáló öltözködési előírásokat. (Oldják meg, és kész!)

A rövidnadrág-viselés sikeres korlátozása esetén pedig tovább haladhatnánk a hasitasi-szandál-bőrmellény-atlétatrikó vonalon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.