galéria megtekintése

Az fb-tagság problematikái

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 21. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Ha újra kezdhetnénk sivár életünket, felügyelőbizottsági tagok akarnánk lenni. Igazgatósági tagnak lenni se rossz, de mi szerények vagyunk. Az fb-tagságnak megvan az az előnye és bája, hogy senki se tudja pontosan, mit rejt magában, kellenek-e egyáltalán bárminemű képességek a gyakorlásához, viszont igen jól fizet, az fb-tag ráadásul magas grádicsán áll a társadalmi hierarchiának, joggal tesz tehát nagy ívben mindazokra, akik nem felügyelnek senkit és semmit.

Ám ami a legfontosabb: az fb-tagnak nem kell a hatalomhoz dörgölőznie. Ezt azért jelentjük ki ennyire határozottan, mert a héten tette közzé az Atlatszo.hu portál azoknak az ellenzéki politikusoknak a listáját, akik a fővárosi önkormányzat cégeinél töltenek be fb-tagsági posztot. A fennálló kurzus olyan ádáz ellenfelei felügyelkednek a főváros vállalatainál havi 120-250 ezer forint díjazás fejében, mint a Demokratikus Koalíció legkiválóbbjai, Élő Norbert és Kerék-Bárczy Szabolcs pártelnökségi tagoktól kezdve a fővárosi közgyűlési tag Gy. Németh Erzsébetig és Hajdu Lászlóig, de említhetjük a szocialista pártigazgató Katona Tamást vagy a szépreményű Szolidaritás egykori elnökségi tagját, Bódi Márta Ágnest is.

Nem mintha ebben bármi kivetnivalót találnánk, a magunk részéről Szili Katalin miniszterelnökségi kinevezése után semmin se lepődünk meg; profi, sőt vérprofi ellenzéki politikusokról van szó, akik küldetést látnak abban, ha elvegyülhetnek a kormányerők soraiban. Ez nem vicc. Az LMP-s Gál József a saját bevallása szerint fb-tagságát a Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt.-nél „a fideszes kinevezettek feletti kontroll lehetőségeként” éli meg. Amiben nemhogy nem kételkedünk, de meggyőződésünk, hogy ha nem Gál József ül az fb-ben, akkor a városigazgatóság összes termében ma már a Tiborcz család lámpái világítanak, és Mészáros Lőrinc igazgatja a várost.

 

Ez a felügyelőbizottságosdi egyébiránt politikai örökség. A főpolgármester szerint „az ilyen pozíciókban változatlanul a politikai pártok állapodnak meg, egész pontosan politikai egyeztetésen elosztják a helyeket, s hogy melyik párt melyik helyre kit jelöl, abba a többiek nem szólnak bele. Így van ez a Parlamentben is…” Állítólag mindezt „jogszöveg szabályozza és alapozza meg”, a vonatkozó jogszöveget azonban még soha senki se látta, és azt se tudni, hogy hol kellene keresni.

Mindezzel nem az egyszerű és kétkezi ellenzéki politikusok zsebéből akarjuk kivenni a pénzt, sőt, örömmel jelentjük, hogy információink szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hamarosan visszahívja a különféle felügyelőbizottságokból az embereit, s ő maga hoz létre számukra jól menő cégénél apró felügyelői állásokat, hogy a párt vezetői elkerüljék a blamát, s meg ne hasonuljanak. Mert azért képzeljük el: fb-tagok vagyunk, s függetlenül attól, hogy tudjuk-e, melyik cégnél, díjazásunkat minden hónapban megkapjuk a számlánkra, hiba abban nincsen.

Ezenközben azonban erőnket megfeszítve óránként leplezzük le a fennálló kurzust, szidjuk a főpolgármestert, aki fb-tagsági kinevezésünket a közgyűlés elé terjesztette, a közgyűlést, amely megszavazta kinevezésünket, de legfőképp ezt az egész rendszert, amelyben semmittevők hada kap kizárólag politikai okokból jól fizető kamuállásokat nulla munkáért. És akkor ilyen megpróbáltatások után a hét végi tüntetésen még föl is kell vonulnunk, személyes példamutatással ígérve szebb és igazságosabb világot népünknek; ellenzéki politikus legyen a talpán, aki ezt idegekkel bírja.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.