galéria megtekintése

Az erős ember embere

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 01. számában
jelent meg.

Hajdu Nóra
Népszabadság

Az alakuló Európai Bizottság kijelölt magyar tagjának tervezett portfóliójáról, annak fontosságáról, vagy jelentéktelenségéről az elmúlt hetekben a magyar és a nemzetközi sajtóban már sok mindent megírtak. Nincs nyoma azonban annak, hogy valaki feltette volna a kérdést: vajon mi vezette Orbán Viktort, amikor volt igazságügyminiszterét jelölte az Európai Bizottságba?

Jean-Claude Juncker bizottsági elnökké választását a magyar miniszterelnök mondvacsinált indokokkal ellenezte. Ezzel tulajdonképpen lemondott arról, hogy befolyásával élve a bizottsági portfóliók elosztásánál a magyar biztos számára komoly posztot járjon ki. A befolyásos posztról való lemondás szándékát azzal is megerősítette, hogy Juncker többszöri, kifejezett kérése ellenére sem nőt jelölt magyar biztosnak.

Pedig a női biztosoknak Juncker tekintélyes portfóliókat, sőt alelnöki tisztségeket helyezett kilátásba. Ha Orbánnak az lett volna a szándéka, hogy ellensúlyozza a róla kialakult nem éppen hízelgő képet, akár eleget is tehetett volna az elnöki kérésnek. Ha ezt mégsem tette, annak a legfőbb oka az, hogy nem tulajdonít jelentőséget a magyar biztos által betöltendő tisztségnek.

 

Orbánnak azért nem fontos, hogy mi lesz a magyar biztos által szállított hozzáadott érték a bizottság most formálódó ambiciózus programjához, mert a magyar miniszterelnöknek magának sincs európai érvényességű mondanivalója az unió napirendjén lévő súlyos témákról. Ha megnézzük az európai témájú beszédeit, ezen belül különösen a külföldön, esetenként akár fontosnak is mondható fórumokon elmondottakat, azt látjuk, hogy ezek lényegében belpolitikai beszédek, nem a külföldi, hanem a hazai nyilvánosságnak szólnak.

Ez is az oka, hogy az unió jövőjéről különböző konferenciákon és az európai sajtóban zajló vitákban a magyar miniszterelnököt „nem jegyzik”. Orbán arra is számíthatott, hogy a magyar jogállamiságról a nemzetközi nyilvánosságban most már szinte naponta megfogalmazódó kritikák közepette az Európai Parlamentben komoly bírálatokat vált ki volt igazságügy-miniszterének jelölése. Hiszen a globális erőviszonyok átalakulása, a jelentős nemzetközi feszültségek közepette az európai értékek védelme nyilván a bizottság munkaprogramjának egyik hangsúlyos eleme lesz.

A találóan „zombitörvényeknek” nevezett jogszabályokért felelős kormánytag jelölése viszont az európai közvélemény előtt aligha könnyíti meg az alakuló bizottság politikai hitelességének megerősítését. A miniszterelnök eszerint makacsul ragaszkodik a Juncker-bizottság munkáját nehezítő magatartásához, ahelyett, hogy a róla kialakult rendkívül negatív képet egy „okos” jelöléssel enyhíteni próbálja. Alaptalanok voltak a magyar sajtóban megjelent találgatások, amelyek a magyar biztosnak „fontos” portfóliót jósoltak.

Mi indokolná, hogy ezt az európai kohéziót évek óta egyre jobban gyengítő magatartást fontos biztosi tisztséggel honorálják? Juncker a jelölése óta elmondott több beszédében jelezte, hogy tisztában van feladata nagyságával és felelősségével. Ennek megfelelően állította össze a biztosok feladatköreit, határozta meg a bizottság munkamódszerét.

Azt is világossá tette, hogy az általa vezetett bizottságban nem engedi a biztosokat országuk képviselői ként működni: „A biztosok útlevelüket a bejáratnál le kell adják.” Navracsics Tibor szíves közlése szerint „az Európai Unióban Magyarországot, itthon pedig az uniót szeretné képviselni”. Érdekes lesz.

A szerző az Együtt–PM külpolitikai szóvivője

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.