galéria megtekintése

Az ENSZ hetven éve

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.

Ban Ki-Mun
Népszabadság

Jóval azelőtt, hogy főtitkár lettem, az Egyesült Nemzetek Szervezete már különleges helyet töltött be az életemben. Hatéves voltam, amikor kitört a koreai háború. Emlékszem arra, hogy lángokban állt a falu, ahol éltem, és arra, hogy a családom a közeli hegyekben keresett menedéket. De egy másik látvány sokkal tovább élt bennem: az ENSZ-zászlóé. Az ENSZ élelmiszersegélyei mentettek meg minket az éhezéstől, tankönyveket kaptunk az UNESCO-tól, és mikor azon tűnődtünk, hogy vajon a külvilág törődik-e szenvedésünkkel, akkor már számos nemzet csapatai áldozták életüket azért, hogy helyreállítsák a békét és biztonságot.

Tudom a gyerekkoromból és a több évtizedes közszolgálatban eltöltött évek után, hogy az ENSZ sokat tud változtatni. Mikor az 1945 nyarán San Franciscóban aláírt ENSZ-alapokmány elfogadásának évfordulóját ünnepeljük, abban bízom, hogy az emberiség még nagyobb elhatározással fog össze, hogy „az egyesült nemzetek népei” nevében íródott alapokmánynak megfelelően és egy biztonságosabb és fenntarthatóbb jövőért dolgozzon.

Ha visszatekintünk az elmúlt 70 évre, az ENSZ számos eredményére lehetünk büszkék, amelyeket partnereivel együttműködve ért el: ilyen a dekolonizáció, az apartheid legyőzése, a béke fenntartása problémás helyeken, valamint számos szerződés és jogszabály kialakítása az emberi jogok védelme érdekében. Az ENSZ mindennap élelmet ad az éhezőknek, menedéket biztosít a menekülteknek, beoltja a gyermekeket a járványos gyermekbénulás és más halálos betegségek ellen.

 

Humanitárius munkásaink dacolnak a távoli és veszélyes vidékekkel, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak, mediátoraink pedig igyekeznek elősegíteni a háborúzó felek közötti megegyezést, valamint békés megoldást találni a sérelmekre és vitákra. Az Egyesült Nemzeteket Szervezetét azért hozták létre, hogy megakadályozza egy újabb világháború kirobbanását, amivel meg is valósította elsődleges küldetését. A súlyos visszalépések ellenére biztosan sokkal véresebb lett volna az elmúlt 70 év az Egyesült Nemzetek Szervezete nélkül.

Mégis tudjuk, hogy a mai látképet konfliktusok, kizsákmányolás és kétségbeesés tépázzák. Legalább 59,5 millió embernek kellett elhagynia otthonát, több menekültnek, belső menekültnek és menedékkérőnek összesen, mint bármikor a második világháború óta. A nők elleni erőszak minden társadalmat rombol. A sürgető emberi szükségletek idejében továbbra is hatalmas pénzösszegeket pazarolnak nukleáris fegyverekre és más destabilizáló katonai arzenálokra. A klímaváltozás következményei még szembetűnőbbek.

Továbbá, annak ellenére, hogy a világ azt mondta a holokauszt után, hogy „soha többé”, és Ruanda és Srebrenica után is azt mondta, hogy „soha többé”, mégis szemtanúi vagyunk az erőszakos szélsőségesek és mások által elkövetett kegyetlen bűncselekményeknek. Új hatalmak jelentek meg a világon, mióta 50 állam képviselői összegyűltek, hogy megszövegezzék az alapokmányt. Az ENSZ tagsága mára 193 államra nőtt.

A globalizáció, urbanizáció, migráció, a demográfiai eltolódások és a technológiai fejlődés, valamint más szeizmikus fejlemények is újraalakítják társadalmainkat és átformálják nemzetközi kapcsolatainkat. Mégis az alapokmányban felvázolt békés világ és a szövegben megjelent értékek – mint a méltóság, az egyenlő jogok, a tolerancia és a szabadság – továbbra is minden ember számára alapvetőnek kell hogy számítsanak.

A 70. évforduló egy olyan évre esik, amely közös jövőnk tekintetében a nagy jelentőségű döntések éve lehet. A tagállamok remélhetően egy ösztönzően ható új, fenntartható fejlődési keretrendszert alakítanak ki, és a klímaváltozással kapcsolatban is jelentős egyezmény elfogadása felé mozdulnak el. Célunk az átalakítás: mi vagyunk az első generáció, amely megszüntetheti a szegénységet a földön, és az utolsó, amely még elkerülheti a felmelegedő világ legrosszabb hatásait.

Ahogy a nemzeti és nemzetközi különbözőségek egyre inkább eltűnnek, ami egyvalaki számára kihívás, az mindenki számára kihívássá válik, néha fokozatosan, de gyakran azonnal. A még inkább összefonódó hitünkkel el kell érnünk, hogy a jövőnk legyen az egyik legmélyebb együttműködésünk, amelyben a nemzetek a világpolgárság szellemében egyesülnek, hogy beváltsák a szervezet nevében foglalt ígéretet.

A szerző az ENSZ főtitkára

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.