galéria megtekintése

Az élők napján

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 04. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A bácsikámmal hajnal háromkor indulunk Marseille-ből, s irány kelet, elvégre onnan jöttünk. Igaz, ő ötvenhatban, míg én alig egy hónapja. Az olasz határig nem szólunk semmit, ő vezet, én meg bámulom a lassan rám virradó semmit, s nyelem a könnyeim. Kiütöttek a ringben, hát mit is mondhatnék.

Elhagyjuk Genovát, mire bácsikám megszólal végre, azt dörmögi, csak azért visz most haza, hogy a halottak napján ő is otthon legyen, megnézi az anyja sírját, az életében alighanem utoljára, hiszen hetvenhat éves, érzi már a kort, s biztos benne, hogy még egyszer nem lesz ereje átszelni Európát. Kapóra jön neki, hogy együtt utazhatunk, legalább felváltva vezetünk. Akarom mondani, a halottak jönnek kapóra nekem: micsoda szerencse, hogy a bácsikám éppen most utazik haza, amikor sietősen el kell hagynom Marseille-t. Vissza kell mennem Magyarországra. Előre nem kalkulálható okok miatt váratlanul hazament a család, s a tizenhat hónapos lánypicúr nélkül nem maradok. Hát hogyan is maradhatnék.

Pedig eredetileg örökre jöttünk. Szeptemberben eladtuk mindenünket, a lakást, a kocsit, fölszámoltuk a debreceni egzisztenciát, aztán irány: nyugat. Csak innen el. Gyorsan el a lánypicúrral innen, ahol már az óvodától kezdve azt tanítják nekünk, hogy a nagyvilágon e kívül nincsen számunkra hely. Pedig dehogy nincs – Európa a miénk, magyaroké.

 

Vagy legalábbis a miénk volt, egészen mostanáig, mert ha jól veszem észre, a kétharmados pszeudotöbbség újabban lemondott róla. A kétharmados pszeudotöbbség újabban azt gondolja, hogy Európa morális válságban van, de ebből nem azt a következtetést vonja le, hogy a bajba jutott szövetséges mellett az utolsó csöpp vérig, bajtársiasan ki kell tartani, hanem azt, hogy hátat kell neki fordítani. Milyen szövetséges az ilyen? Addig barátkozni csak, míg megéri? Ha bajba kerül, hátat fordítani a barátnak? Mondjátok, nagyurak, milyen érzés morálisan szar embernek lenni? Jól fizet legalább? Ezt azért csak megkérdezném azoktól az európai magyaroktól, akik Európát a gyöngülése első jelére cserbenhagyják.

Mondom, csak innen el. Az országkormányzó nagyurak ellopták tőlünk még a szavainkat is, s most, ha meglátunk egyet közülük, ha föltűnik köztünk egy frissen kigömbölyödött kormányzati maffiózó, akkor hiába nevezzük őt a megérdemelt nevén nemzetrontó bűnözőnek. Jog, igazság és erkölcs, ez mind oda. Fogalmainkat nem értik, eszményeinken röhögnek. Csődöt mondott a meglopott anyanyelv, a mindenkori önkény legfőbb diadala ez. A zsarnok először mindig a közös nyelvet lopja meg, a közös kassza csak azután következik.

S most ide vissza. Éppen ide, és éppen most, a halottak napján. El kellett jönnöm, ebbe kicsit belehaltam. Jó, most a padlón vagyok, biztosan azért írok ilyen hülyeségeket. Bravúrosan kiütöttek, elfeküdtem, s most még belém is rúgnak. De az igazi bajnokok mindig fölállnak. Ezt egy barátom mondta, nem felejtem. Meg akart vigasztalni, de igazából kíváncsivá tett. Mi lesz a mérkőzés eredménye vajon, ezen tűnődtem, amikor átléptük a magyar határt.

Aztán az jutott eszembe, milyen kár, hogy az élőknek nincsen napjuk. Pedig annak mennyire lehetne örülni. Örömtüzeket gyújtanánk az élők napja alkalmából, de nem a temetőkben persze, hanem a szülészeteknél. Az élők napján a szülészetek bejárata előtt százszámra lobognának a mécsesek, mi pedig bámulnánk a lángokat, s ha eljön a pillanat, együtt nevetnénk az életükben először felsíró babákkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.