galéria megtekintése

Az egyszerűség bája

13 komment


Révész Sándor

Gyurcsány Ferenc szombaton a DK kongresszusán azt mondta, hogy „ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon". És nem pirult bele. „Olyan köztársasági elnöke lesz Magyarországnak, aki a koalíció jelöltje, vagy legalábbis a koa­líció egyik pártjáé". „Azért kell mindent megtenni, hogy Szili Katalin legyen az államfő. Mi ezt megoldjuk."

Ezt is Gyurcsány mondta 2005-ben. Az általa vezetett MSZP úgy akarta a saját, egyetlen más párt által sem támogatott jelöltjét megválasztatni, hogy egyedül még egyszerű többsége sem volt. Ráadásul Gyurcsány nem is azért akarta Szilit megválasztatni, mert olyan jó elnököt akart a hazájának. Nem tartotta ő Szilit semmire. Csupán be akarta fogni pártbeli ellenlábasai száját. Amikor kormányfő volt, akkor sem állt módjában „nem engedni", hogy a képviselők „egyszerű többsége" a pártjának nem tetsző elnököt válasszon. Nemcsak a jelenlegi gyalázatos alaptörvény, de a köztársaság alkotmánya is megengedte, hogy, ha minősített többséggel nem sikerül, egyszerűvel is lehessen államfőt választani.

Az MSZP és a kisgazdák aláírták 1989 szeptemberében azt a megállapodást, miszerint a szabad választások után az Országgyűlés választja meg a köztársaság elnökét. Aztán fölrúgták a megállapodást, és hol az egyik, hol a másik akarta a közvetlenül választott, tehát erős államfővel átszabni a hatalmi ágak rendjét. Aki közvetlen választást akar, eleve nem is gondolhat mást, mint hogy az egyszerű többség választ elnököt. És mégis, hogyan képzelik ezt Gyurcsány és hívei? Hogy lesz a Fidesszel vagy pláne a Fidesz nélkül kétharmados többség egy jelölt mögött? S ha ezt nem gondolják, akkor mégis mit? Hogy elvan az állam államfő nélkül is?

 

Ez jó példa arra, hogy élesen szét kell választani, mi az, ami (jobb híján) megengedhető, és mi az, ami kívánatos. A köztársaság alkotmánya világos útmutatást adott azzal, hogy az első két fordulóban kétharmados többséget igényelt, aztán az egyszerűt is megengedte az elnök megválasztásához.

A Fidesz és az MSZP ebben a kérdésben 1995-től kezdve következetesen elvtelen volt. Ellenzékben követelte, kormányon megtagadta a konszenzusos államfőjelölést. Az SZDSZ következetlenül volt elvtelen kormányon, elvben a konszenzust pártolta, gyakorlatban az akkori ellenzék számára nyilvánvalóan elfogadhatatlan (hisz kiváló) jelöltet javasolt Gombár Csaba személyében. „Akárcsak alkotmánybírákat, legfelső bírósági elnököt vagy számvevőszéki elnököt sem a kormánytöbbségnek kell állítania, hanem a politikai erők együttesének. Ha az alkotmány szükségmegoldásként, a harmadik fordulóban lehetővé is teszi az egyszerű többséggel történő köztársaságielnök-választást, parlamenti többsége nem hatalmazza fel a kormányoldalt arra, hogy – Orbán Viktor és Torgyán József példáját követve – ne is keresse a konszenzust az ellenzékkel." Ezt írta akkor Bauer Tamás.

Nem sokan védtük, de sokan és brutálisan támadták ezt az álláspontot. Áder és Orbán sokat köszönhet nekik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.