galéria megtekintése

Az antiszemitizmus ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.

Ilan Mor
Népszabadság

Május 12. és 14. között több mint ötvenegy ország nyolcszáznál is több küldötte utazik Jeruzsálembe, hogy részt vegyenek az ötödik Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Globális Fórumán (Global Forum for Combating Anti-Semitism – GFCA). A résztvevők között jelen lesz egy magas szintű magyar delegáció is. Ez a kétévente megtartott rendezvény a világszintű antiszemitizmus mértékének felmérésére, valamint a hatékony társadalmi és kormányzati ellenlépések kidolgozására szolgáló találkozók legfontosabbika.

A GFCA közszereplők, politikai, civil és egyházi vezetők, újságírók, diplomaták, oktatók és elhivatott polgárok tevékeny közössége, akik a toleranciáért, valamint az antiszemitizmus és más, faji vagy etnikai alapú gyűlölet legyőzéséért dolgoznak. Azon a héten, amikor Európa a második világháború lezárásának hetvenedik évfordulóját ünnepli, a világ minden tájáról érkező küldöttségek együtt fogják megtárgyalni az e kontinensen és a világ más tájain élő zsidó közösségekre leselkedő veszély kérdését.

Bár azt reméltük, hogy az efféle fenyegetések a múlt emlékei maradnak, sajnos nemrég ismét felbukkantak. A résztvevők arra is választ keresnek, hogy hogyan felejthették el ennyien a hetven éve tett fogadalmat, miszerint „ilyen többé nem történhet”. Az elmúlt években a zsidó közösségeket, intézményeket, egyéneket, iskolákat és zsinagógákat érő erőszakos támadások száma jelentősen megnőtt mind Európában, mind a világ többi táján. A zsidóság visszataszító gyűlöletbeszéd és tettlegesség célpontjává vált, zsinagógáit és temetőit pedig gyakran megszentségtelenítik.

 

2014-ben több évtizede nem látott léptékű, antiszemita felhangokkal átitatott tüntetéssorozatok söpörtek végig több európai fővároson is. Napjainkban a zsidók sok közösségben nem vállalhatják nyilvánosan identitásukat anélkül, hogy kockára tennék a személyes biztonságukat. Mindeközben Európa egyes részein a zsidóság vallási szokásait érik támadások a jogalkotás oldaláról. Az uniós állampolgársággal rendelkező, dzsihadista terroristák visszatérése jelentős fenyegetést jelent, elsősorban a zsidó közösségekre nézve. A legszörnyűbb, hogy a közelmúltban több halálos terrortámadást is elkövettek zsidók ellen Párizsban, Brüsszelben és Koppenhágában.

Marabu rajza

Az antiszemita jellegű incidensek módszeres elemzése során több európai ország hivatalos biztonsági testületei is száz százalék feletti növekedést mutattak ki az ilyen események terén. Az összes kisebbség elleni gyűlöletbeszéden belül a zsidókat célzó támadások aránya számos országban jelentősen meghaladja a zsidóságnak az adott országok lakosságán belüli arányát. Jó jel ugyanakkor, hogy 2014-ben több világszintű vezető is fellépett ezen fejlemények ellen, beleértve több államfőt, valamint Olaszország, Franciaország és Németország külügyminisztereit, akik határozottan elítélték az antiszemitizmust.

Több nemzetközi szervezet is tevékenyen kiállt ezért az ügyért, beleértve az EBESZ-t is, amely 2014 novemberében megerősítette a 2004-es berlini antiszemitizmus elleni nyilatkozatát. 2014 augusztusában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy elítéli a közelmúltban megsokszorozódott antiszemita támadásokat, különös tekintettel az Európában történtekre. Ezek a pozitív fejlemények az idei évben is folytatódtak. Január 22-én az ENSZ közgyűlése különleges ülést hívott össze a témával kapcsolatban, felszólítva tagállamait arra, hogy lépjenek fel az antiszemitizmus ellen.

Ez mind nem elég. Az antiszemitizmus egyre erőteljesebb megjelenési formái minden eddiginél fontosabbá teszik egy olyan fórum létezését, ahol megoldást találhatunk erre az egyéneket, közösségeket és emberi jogokat veszélyeztető fenyegetésre. Az idei globális fórum két fő témára összpontosít. Elsőként azt tárgyalja, miként segítik elő a „legősibb gyűlölet” terjedését a legújabb médiumok, például az internet és a közösségi média, ahol az antiszemita anyagok akadálytalanul terjedhetnek. A globális összeköttetések új formái a tudás megszerzésének és a szabad önkifejezésnek páratlan, új eszközei, ám egyúttal példátlan mértékű kihívásokat is támasztanak az emberi méltóság megőrzésére nézve.

Az akadálytalan kibergyűlölet, amelyhez az antiszemita gyűlöletbeszéd mellett stratégiai tervek is társulnak, már közvetlenül és feltűnésmentesen juthat el a felhasználók mobileszközeire. Így hát fel kell tennünk a kérdést, hogy miként javíthatjuk az internet erkölcsi integritását anélkül, hogy korlátoznánk az alapvető szabadságát. A második központi téma az európai antiszemitizmus újjáéledése, valamint az arra adható hatékony válaszok keresése. Sok feltárandó probléma található ezen a területen, beleértve azt is, hogy miért történik mindez napjaink Európájában.

Milyen lépéseket tehet Európa vezetése az antiszemitizmus új hullámainak legyőzésére saját városában? Fenyegeti-e a zsidók életét strukturális szintű veszélyforrás? A GFCA célja mind rövid, mind hosszú távú, konkrét lépések megtétele. A fórum büszke egyedi felépítésére, amely a civil társadalomra összpontosít, valamint lehetővé teszi, hogy minden civil szervezet képviselője és minden tenni vágyó állampolgár részt vegyen a megoldások kidolgozásában. A kormányok önmagukban képtelenek e mélyen gyökerező probléma megoldására. Ennek megfelelően a globális fórum zárónapján tizenkét munkacsoport fogja kidolgozni az antiszemitizmus elleni akciótervet.

A munkacsoportok témák köré fognak szerveződni, némelyikük például antiszemitizmus földrajzi megoszlását fogja követni. Más csoportok a zsidóság elleni gyűlölet tematikus oldalát fogják vizsgálni, mint az anticionizmusnak és Izrael delegitimációjának álcájába bújtatott antiszemitizmus, az interneten és a médiában megjelenő gyűlölet, valamint a holokauszt tagadása és a tények meghamisítása. A tárgyalt témák között lesznek még az antiszemitizmus ellen felhasználható eszközök. A globális fórum legfontosabb üzenetei közé tartozik az is, hogy az antiszemitizmus képviselte gyűlölet nem pusztán a zsidóságot érintő probléma.

Itt érdemes megemlítenem azt, hogy Magyarország immár másodjára tölti be a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztségét. Bízom abban, hogy Magyarország továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megfeleljen az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia vállalásának. Hiszek abban, hogy az oktatás eszközével továbbra is fellép a zsidóság elleni gyűlölettel, a xenofóbiával, a gyűlöletbeszéddel, valamint a holokauszttagadással szemben, és emellett aktív részt vállal az IHRA jelentőségének és jelenlétének hangsúlyozásában Magyarországon és a világon.

Ahol felüti a fejét ez a fajta gyűlölködés, hamar megjelenik a többi kisebbség alapvető jogainak sárba tiprása is, a szabad önkifejezést gyakorló karikaturistáktól a nőkön, romákon, szintókon és más etnikumokon át az LMBT közösségig. Végül még a többségi társadalom azon joga is veszélybe kerül, hogy az eltérő véleményű, kinézetű vagy vallású emberekkel szembeni gyűlölet fenyegetettsége nélküli közösségben éljen.

A szerző Izrael Állam nagykövete

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.