galéria megtekintése

Az államfő érme

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Karel Schwarzenberg a minap úgy nyilatkozott, hogy a szlovákiai polgárok minden este rebegjenek el egy hálaadó imát azért, mert olyan államfővel áldotta meg őket a sors, mint amilyen Andrej Kiska. Aki szerinte néhány közép-európai kollégájával ellentétben nem szekértolója kormányának, és még csak nem is Vlagyimir Putyin egyik uniós szócsöve. Neveket nem említett a volt cseh külügyminiszter, de a rejtvény nem megfejthetetlen.

A szlovák elnök a pozsonyi parlamentben csütörtökön igazolta, hogy nem alaptalan Schwarzenberg véleménye. Együttgondolkodásra kérte a képviselőket arról, milyen következményekkel járhat Robert Fico kabinetjének makacssága, amellyel elutasítja a menekültkvótákat. Nem vonta kétségbe a szlovák kormányfő jogát a különvéleményéhez, vagy ahhoz, hogy perre menjen a brüsszeli testülettel. De felmutatta annak a nem éppen csillogó éremnek a másik oldalát is, amit a pozsonyi kabinet nem akar látni.

Ez az európai értékrend egyik pillére, a szolidaritás. Nem csupán azokkal a menekültekkel, akik rászorulnak erre, hanem a magának helyet kereső emberáradat által leginkább érintett országokkal is. Aligha helyénvaló német problémaként jellemezni az unió eddigi legnagyobb válságát, miként nem bölcs lépés a közelgő szlovákiai választásokra gondolva, a nyilvánvaló kockázatok tudatos eltúlzásával potenciális terroristákkal riogatni. Ahogy szintén nem fair eltussolni az ország uniós tagságából származó politikai, morális és a nemzetközi szerződésekből fakadó jogi kötelezettségeit.

 

Andrej Kiska szerint a Fico-kabinet ugyan rövid távon politikai tőkét kovácsolhat, az eddiginél is nagyobb támogatást szerezhet belpolitikai téren, viszont összehasonlíthatatlanul többet veszíthet az unióban. Partnereik bizalma Pozsonnyal szemben már a görög válsággal, valamint az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos politikai vargabetűk miatt is megingott, mostanra pedig meg is rendült. Szlovákia lesz ugyan jövőre az EU soros elnöke, de az unió peremére szorulva nincs már kellő politikai súlya. Szövetségest sem egykönnyen talál olyan európai vagy regionális ügyekben, amelyek éppen Szlovákia számára is életbevágóan fontosak lesznek. (Talán csak Magyarországot.) Példaként Kiska az Északi Áramlat két tervezetét említette, amely elkerülné Szlovákiát, sok millió eurós éves kárt okozva a pozsonyi költségvetésnek, hiszen egyúttal az Ukrajna felől érkező orosz földgáz szállításából származó bevétel is kieshet.

Andrej Kiska a közép-európai államfők e heti balatonfüredi eszmecseréjére sem vitte magával a bölcsek kövét, mert ilyennel nem rendelkezik. De távlatos gondolkodását tükröző, nemcsak Szlovákiát érintő érveit kollégáinak többsége remélhetően mérlegeli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.