galéria megtekintése

Az alku ára

1 komment


Dési András

Sokan meg fognak kövezni, de 2015 nem volt sikertelen év az emberiség számára. Miközben a menekültválság uralta a közbeszédet, kevesen figyeltek fel arra, hogy például Afrikában megszűnt a gyermekbénulás. A világban kevesebben éheztek, nőtt a várható élettartam, és javult az oktatás minősége.

Globális szempontból tehát szerintem nem a menekültválság számít 2015 legjelentősebb világpolitikai eseményének. Inkább a tavaly július közepén Bécsben bejelentett atomalku Iránnal, amely csak rövid ideig tűnt biztató hírnek. Az elmúlt hónapok megmutatták, milyen következményekkel jár, ha egy évtizedeken át – jelentős részben önhibájából – páriának számító regionális hatalom visszatér a nemzetközi közösségbe, és már nem kiközösítettként folytathatja küzdelmét egy másik nagy cselszövővel, a régióban jó ideje domináns szerepet betöltő Szaúd-Arábiával.

A Rijád és Teherán közötti rivalizálás persze nem a bécsi nukleáris megállapodással kezdődött. A Közel-Kelet nagy vallásháborúja a síiták és a szunniták között több mint ezeréves múltra tekint vissza. Viszonylagos egyensúly a XIX. század közepén állt be, ezt aztán lényegében páros lábbal rúgta fel az 1979-es iráni forradalom, amely a világi sahrendszer helyett a vallási fanatizmusáról és a szunnitaellenes harciasságáról ismert ajatollahrezsimet juttatta hatalomra. Többek szerint ekkor kezdődött el a Közel-Kelet modern kori harmincéves háborúja, ami azonban jóval hosszabb ideig fog tartani.

 

Szögezzük le, hogy sem a nőket autót vezetni nem engedő, elnyomó szaúdi monarchiát, sem a hasonlóan kétszínű játékot űző iszlám köztársaságot nem kívánjuk a nyakunkba. Mégis, mindketten megkerülhetetlen szereplők a térségben. A Nyugat, élén az Egyesült Államokkal – nem utolsósorban az iráni (nukleáris) fenyegetés miatt – a szaúdi királyi házra tett. A szíriai háború és az Iszlám Állam megjelenése és térnyerése azonban olyan új ellenséget hívott életre, amelynek legyőzése Teherán együttműködése nélkül nem lehetséges. Ennek el- vagy éppen felismerése is benne van az iráni atomalkuban.

Ami viszont idegessé teszi a szaúdi Szalmán királyt és családját, akik nyolc éve azt látják, hogy Amerika (katonailag is) visszavonul a térségből. A konfliktusok már nem annyira az USA és a muzulmánok között, hanem a reformációra váró muzulmán világ erőközpontjai között dúlnak. Rijád és Teherán eddig helyettes háborúkban, Szíriában, Irakban és Jemenben mérte össze erejét. A síita hitszónok, Nimr al-Nimr néhány nappal ezelőtti kivégzése annyiban új minőség, hogy egy Iránnak különösen kedves személyt likvidáltak, mit sem törődve Amerika intelmeivel. Önreklám ez, egy eddig megingathatatlannak tűnő rezsim próbálja saját fontosságára felhívni a figyelmet.

A viszály sajnos lényegében elmossa a szíriai és más közel-keleti háborúk rendezésének még a halovány esélyeit is. A menekülők pedig nem azoknál a regionális hatalmaknál fognak menedéket keresni, amelyek szintén felelősek milliók nyomorúságáért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.