galéria megtekintése

Az Akse-ügy

10 komment


Aczél Endre

Minálunk nem kevert vihart, a világban annál inkább. Tartok tőle, hogy minálunk semmit sem tudnak erről a tapasztalt holland harcosról („élkatonáról"), aki a tavalyi év elején elment Szíriába, beállt a kurd ellenállók közé, és velük együtt gyilkolta az Iszlám Állam (IS) nevű szörny katonáit, amennyit csak tudott belőlük.

Köztudott, ismétlésre se érdemes, hogy az IS-t a nyugati világ közvélekedése szerint meg kell semmisí­teni. Csakhogy reguláris NATO-hadseregek az IS elleni hadjáratba semmi szín alatt nem akarnak belépni – elég volt Irak, Afganisztán –, csak a levegőből „dolgoznak", ami eddig is eredménytelen volt, ezután is az lesz. A kurdok az egyetlenek, akik képesek voltak komoly ellenállásra. (Újabban a szíriai kormányhadsereg is.) Semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Akse – felháborodva azokon a szörnyűségeken, amelyeket az IS elkövetett – beállt a kurdok közé. Szerintem legalábbis.

Csakhogy Hollandia jogállam. Elfogadja az emberölést, ha önvédelmi okokból történik. De egy szűk­agyú holland ügyész úgy találta, hogy Akse, aki abszolút őszinteséggel számolt be odahaza szí­riai tetteiről, nem önvédelemből ölt, hanem... Hanem meggyőződésből, amire a büntető törvénykönyv nem talál felmentést. Kérdem én: ha az IS megsemmisítendő, akkor egy ilyen ember tettei miért nem minősülhetnek a szír nép (ön)védel­mének?

 

Eszembe jut – Havas Henrik adta az ötletet –, hogy annak idején vajon a Spanyol Köztársaságot ­védő nemzetközi brigádok harcosai milyen „jogi besorolás" alá eshettek. Végtére is szabad akaratukból mentek a fasiszták ellen harcolni – és meghalni. Akse miben különbözik tőlük? Talán abban, hogy ő több szörnyet tudott megölni, mint amazok. De nem tudok ­róla, hogy az említett brigádok tagjai közül bárki is bíróság elé állt volna. (Hacsak nem Franco generális bíróságai elé.)

Kicsit bonyolítja a történetet, hogy a hírek szerint az IS harcosai között is vannak/voltak hollandok, állampolgársági szinten legalábbis. Közülük senki ellen nem emelt vádat a holland ügyész, alighanem azért, mert az egzisztenciájuk rejtve van. Ezek zsoldosok, Akse meg nem az.

A perbe fogott ember pillanatnyilag szabadlábon védekezik odahaza, az útlevelét elvették, nehogy vissza tudjon menni Szíriába. Hol­ott én úgy gondolom, hogy minél több társa akadna széles e világban, annál jobb volna nekünk. A dolgok képtelen voltára utal, hogy Hollandia tagja annak a nyugati koalíciónak, amely az IS iraki (nem szíriai) állásait bombázza. De akik bombáznak: egyenruhások. Amiképp azok a brit kommandósok is, akik Rakkában, az IS „fővárosában” sok terroristát semmisítettek meg, közöttük az IS főemberei közül is néhányat. Az úgy fest, rendben van. ­Akse már régen leszerelt. De nem színtiszta képmutatás különbséget tenni egy egyenruhás támadó és egy önkéntes között? Nem képmutatás Aksét bíróság elé vinni, miközben az IS ellen harcoló kurdok csak áhítoznak arra, hogy egy nyugati profi keveredjen közéjük, aki a fegyverét úgy használja, ahogy kell?!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.