galéria megtekintése

Az a hálátlan...

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 09. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

„Ne Merkelnek pózoljatok, hanem ellene tüntessetek! Ez a kancellár töredékét sem hálálta meg annak, amit Németh és Horn tettek Magyarországért, Németországért, Európáért.” Ezt üzente Szanyi Tibor a Facebookon. Helytálló üzenet. Merkel a legmarkánsabb képviselője annak, amit Szanyi és hívei elvetnek. Orbán Viktor híveivel együtt. Mindketten elutasítják a liberalizmust, s „unortodoxiát” hirdetnek azzal az „ortodoxiával” szemben, melyet Merkel fémjelez Európa legerősebb kapitalista demokráciájának élén.

Szanyi már másfél évvel ezelőtt leszögezte: „A válság folytán egyesek Európát akarják leváltani. Pedig a kapitalizmust kéne! Szocializmusra.” A kapitalizmus egyszer már Európa keleti felében le volt váltva. Horn és Németh a magasra ívelő karrier minden előnyét élvezve szolgálta azt a szocialista rendszert, amellyel leváltották. Aztán amikor a rendszer végleg becsődölt, Horn remekül átmenedzselte magát és pártját a kapitalizmusba. Az ő miniszterelnöksége alatt folytatták nálunk a legliberálisabb kapitalista gazdaságpolitikát. Az átmenedzselés folyamatában Horn nevéhez kötődött az elkerülhetetlen végrehajtása. Hatvanezer, vasfüggöny mögé zárt, a szocializmusból a kapitalizmusba vágyó keletnémet állampolgár gyűlt hazánkban össze, ők tették fenntarthatatlanná a helyzetet, ők kényszerítették ki a határnyitást.

A hálátlan Angela életének első három és fél évtizedét a nem kapitalista Németországban töltötte. Ahol szisztematikusan megtagadtak mindenkitől minden szabadságjogot. Mint nálunk. Amit Orbánék ma gyalázatosan csonkítanak, az Hornék pártállamában egyáltalában nem is létezett. Amit engedtek, kegyként engedték. S ezen nem változtat, hogy Hornék egy valamelyest kegyesebbek voltak. Horn következetesen arra nevelte a pártját, hogy senkinek semmiféle megbánást, lelkifurdalást nem kell éreznie azért, amit a „proletárdiktatúra” szolgálatában tett.

 

Horn Gyula talicskára való díjat és érdemrendet kapott a németektől és osztrákoktól a határnyitásért, ami után tizenhat évvel lett kancellár a hálátlan asszony, aki lassan egy évtizede vívja a súlyos politikai ütközeteket, hogy az unió nagy nettó befizetőjeként is rendben tartsa hazája költségvetését. Eközben Horn és Szanyi pártjának kormányai – liberális koalíciós partnerük, az SZDSZ aktív közreműködésével – évről évre halmozták az adósságot és a deficitet itthon, elnyelve a Merkel vezette kapitalista Európából felénk folyó pénzeket. Nyilván ezt a pénzfolyamot kellett volna hálából megsokszoroznia a kancellárnak, hogy ezen költségvetők felelőtlenségét ellensúlyozza...

Itt tartottam, amikor Szanyi Tibor sajtótájékoztatót tartott. Nyilván rájött vagy rávezették, hogy ha már a politikából él, akkor néha politikusként kell viselkednie. Szépen megfutotta a tiszteletköröket, próbált nem emlékeztetni arra a Szanyira, aki Merkel elleni tüntetésre biztatott. Viszont nem elégedett meg azzal, hogy Merkelt a demokratikus normáknak megfelelő, Orbánnal szembeni kritika megfogalmazására biztassa (ami nagyon is jogos igény!), hanem azt is elvárná tőle, hogy vendéglátójával közölje: méltatlan a magyar kormány vezetésére. Hiába próbált Szanyi kapitány komoly politikusnak mutatkozni, most sem sikerült neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.