galéria megtekintése

Átvernek

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A bírság idegesítő, de megszokott része a világnak, mint a szúnyogok a Duna-partnak. Némelyik ért hető és jogos. Így ha egy boltban az alkalmazott nincs bejelentve vagy a lejárt szavatosságú párizsit ecettel dörzsölik át, hogy a nyálka eltűnjön róla, senki sem háborodik fel, ha komoly bírságot szabnak ki a hatóságok.

Más bírságoknak elvben van értelmük, de egy kis vétségért tízezreket elkérni mégiscsak arcpirító. Ha egy biciklist elkapnak, mert a bringa nincs megfelelő lámpákkal és fényvisszaverő csicsákkal felszerelve, a büntetés többe kerül, mint karácsonyfaként feldíszíteni a kerékpárt. Fontos a láthatóság, de talán túlzó hiányában 30 ezret legombolni. Neuralgikus pont a rendszerben a póráz nélküli kutyasétáltatás is.

Mint azt legutóbb néhány rendőr közölte, ez már 50 ezer forint – Szili kutya póráz nélkül besétált egy csapat ácsorgó rendőr közé, én pedig a „gyere, mert ez 30 ezer forintba kerül” felszólítást követően kaptam a kiegészítő információt. Van aztán az a bírság vagy díj, amely se nem fair, se nem jogos, de még egy nagy adag átverés is van mögötte. Már három napja működik (khm) az új útdíjrendszer, mi elsején utaztunk rokonlátogatásra Hévízre. Mivel nem tudtuk s nem tudjuk azóta sem, hogy négy vagy három megyei matricát kell-e venni az M7-esre, úgy döntöttünk, majd ha letisztul a dolog, megvesszük a zsugát.

 

Tehát utólag. Mert február végéig még nem büntetik az autósokat, ha a korábban letudott utakra utólag megvásárolják a matricákat. Sok esély nem is lett volna a nagy vásárlásokra, hiszen SMS-ben csütörtökön még nem lehetett venni – nyilván nincs még kitalálva, hogy milyen kódjaik legyenek a megyéknek, vagy nem tudom –, benzinkutaknál vagy volt matrica, vagy nem, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató 17 ügyfélszolgálata pedig vagy útba esik, vagy nem. Szóval jó fejek, hogy a majd 15 ezer forint büntetést nem varrják azonnal a nyakunkba.

Annyit nem, de 1470 forintot igen. Ennyi a díja ugyanis a késedelmes vásárlásnak. Pedig a gyanútlan autós január elsején útnak indul, és a kaotikus bevezetés okán gyakran nem vesz matricát – mert nem is tudja senki biztosan, milyet, hányat vegyen –, mondván majd egy-két hét múlva, a rendszer letisztulása után megvásárolja. Vagy szeretne venni, de elsején még semmi nem működik, így elhalasztja a vásárlást. Ők még szerencsésnek érezhetik magukat, mert a normál bírságnak csak töredékét kell büntetésként befizetni.

De erre csak akkor van lehetőség, ha személyesen elfáradnak egy útdíjszolgáltatós ügyfélszolgálatra, és ott megvásárolják a matricát. Ha csak simán megveszik a szükséges megyei zsugákat, akkor még megkapják a 15 ezres bírságról is a csekket. Hasonlóképpen járnak azok is, akik nem teljesen naprakészek a megyehatárok és a határok előtti lehajtók listájából. Elvileg ez ki lesz táblázva majd egyszer, de most még ez a kis hiba 15 ezer forint – vagy egy kis Canossa-járással 1470. Az eljárás tökéletesen illik magához az útdíjrendszerhez: átgondolatlan és vérlázító.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.