galéria megtekintése

Átprogramozók

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 09. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A szelíd városi hírek, színes programajánló riportok egyszer csak átváltottak kemény pornóra a győri sétálóutcában álló üvegfalú pavilon kirakatában. Az esti járókelők megálltak, dörzsölték a szemüket, zavartan nevettek, ugratták egymást, de nem volt felháborodás, szörnyülködés, senki nem reklamált a tévé „műsorváltozásáról” mit sem tudó üzemeltetőjénél.

Mi volna, ha mondjuk a pártok programjait kicserélnék egymással vicces kedvű hackerek

Többen a kandikamerát keresték, s miután sehonnan sem akart Sebestyén Balázs előrohanni egy pezsgősüveggel, már mindenki sejtette, hogy valaki meghackelte a kirakatba helyezett okostelevíziót. Állítólag nem kellett hozzá más, csak egy okostelefon, kompatibilis távkapcsoló – ami könnyen beszerezhető –, meg a város eredendően másra szánt ingyenes wifije.

 

A járókelők – miközben nézték az ebben a közegben szokatlan akciókat – arról beszéltek, hogy talán az infrapont letakarásával, vagy lekódolással megelőzhető lenne a tévé kéretlen áthangolása, ám egy fiatal számítógépes szakember nevetve legyintett: ha van egy okostévé és egy hasonló telefon, meg egy még okosabb hacker, akkor egy megoldás létezik a védekezésre: ki kell húzni a konnektorból a televízió elektromos csatlakozóját.

A legjobb megoldások egyébként tényleg mindig egyszerűek. Egy pszichiáter mesélt arról a faluról, ahol egy elhagyatott épület padlásán pár féléves gyakorisággal összesen hatan akasztották fel magukat ugyanarra a szögre. Miután a szöget kihúzták, nem volt több öngyilkosság a faluban.

Igen ám, de ha kihúzzák a televízió dugóját, ha nincs áram, akkor műsor és marketing sincs. Ez nem opció. Jobb híján marad tehát az üzemeltetőnek az áthangolás megnehezítése, vagy az okostelevíziók lecserélése régi butákra. Nem valami kreatív és korszerű megoldás, de valamennyire hatékony.

Azért csak valamennyire, mert egyik csatornáról a másikra így is át lehet kívülről váltani, de az internethez így nem lehet csatlakozni, így aztán pornó csak akkor jelenik meg rajta, ha arra előfizet az üzemeltető.

A marketing- vagy tájékoztatási célú televíziók külső, kéretlen átprogramozása viszont új távlatokat nyithat a közéleti kommunikációban.

Mi volna, ha mondjuk a pártok programjait kicserélnék egymással vicces kedvű hackerek. A Jobbik helyett a liberálisok zsidóznának, az LMP atomenergiát és vízlépcsőt követelne, a szocialisták a stadionépítés fontosságát hirdetnék, a Fidesz éhségmenetek szervezéséről számolna be.

Tartok tőle, hamar kiderülne: sokan észre sem vennék a változásokat. Hiszen az emberek jelentős része pártokra szavaz, nem programokra és személyekre. A hithez pedig nincs szükség programismeretre.

Nem zavarodna meg az ország attól, ha kiderülne: nincsenek értékelvű viszonyítási pontok, nem az számít, ki mit cselekszik, hanem hogy melyik zászló alatt teszi. Így szavazhatnának a jobboldalra teljesen baloldali gondolkodók, öltözhetnének baloldali köntösbe a jobboldali gazdasági eszmék.

A pornó biztosabb pont: mindenhol az, ami, nézzük akárhol, akármelyik tévékészüléken.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.