galéria megtekintése

Atomszámtan

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.

9 komment


Hargitai Miklós
Népszabadság

Azt írja a sajtó, hogy átadták Visontán az ország eddigi legnagyobb naperőművét. A Mátra lábánál 16 megawattnyi beépített erőművi kapacitás létesült 6,5 milliárd forintért, és mindehhez egyetlen fillérnyi állami pénz sem kellett, mivel magánbefektető saját erős beruházásáról van szó. A Népszabadság ugyan nem matematikai szaklap, de a saját számításaink azt mutatják, hogy 0,4 milliárd forintért létesítettek egy megawattnyi áramtermelési potenciált. Nagyon-nagyon olcsón, ha azt vesszük, hogy mennyit tervez fizetni az Orbán-kormány a paksi bővítésért.

Pakson a hivatalos kalkulációk szerint 2400 megawattnyi kapacitáshoz jut az ország, elvben 4000 milliárd forintért. Mindenki tudja, hogy ennél a végén sokkal többe fog kerülni (maga az erőmű is, és akkor a csatlakozó beruházások áráról szó sem esett), de legyünk úriemberek, és maradjunk a kincstári adatoknál. Ha így számolunk, akkor az „évszázad beruházásának” keretében egy megawatt nagyjából 1,7 milliárd adóforintért lesz a miénk, azaz bő négyszer annyiért, mint a magánbefektető magánnaperőművében.

Napelemmező a Mátrai Erőmű Zrt. Visonta melletti 16 megawattos naperőművében
Napelemmező a Mátrai Erőmű Zrt. Visonta melletti 16 megawattos naperőművében
Komka Péter / MTI

 

A két projektet persze nem lehet mechanikusan összevetni, hiszen számolni kell a rendelkezésre állással is, ami egy naperőműben nyilván kisebb, mint egy nukleáris létesítményben: ahogyan L. Simon László államtitkár nemrég találóan rámutatott, nem süt mindig a nap (bár az atomerőmű sem termel örökké, hiszen például a karbantartások és a műszaki hibák miatt a reaktorok akár hónapokig is pihennek, ellenben a naperőmű árnyékos időben, sőt – nem hagyományos napelemes, hanem a tükrös-sóolvadékos verzióban – akár éjszaka is képes áramot termelni, ami megeshet, hogy új információ az államtitkár számára). Úgyhogy vegyünk egy másik összehasonlítási alapot. A visontai napáramtermelő létesítmény négyezer háztartás áramellátásáról gondoskodik, azaz 1,6 millióért szolgál ki egy-egy lakóegységet. A tervezett két új paksi blokk hozzávetőleg egymillió háztartás áramigényét tudná majd fedezni, vagyis egy-egy otthon ellátása itt négymillió forintba kerül majd.

Egyéb, általunk nem ismert szempontokat is belekalkulálva persze az is kiderülhet, hogy Visonta és Paks II termelési költségei között végül nem lesz többszörös különbség a napelemek javára. Az viszont immár egy konkrét, befejezett és mindenféle hosszú távú geopolitikai meg korrupciós kockázatot nélkülöző magyar beruházás alapján is nyugodtan kijelenthető, hogy a „drága” napenergia magyar körülmények között sem kerül többe, mint az „olcsó” atomenergia – ami az alapoknál rendíti meg a kormány atompárti érvrendszerét.

Ezt már olvasta?

Lakner Zoltán: Demokrácia a gyakorlatban

Tanács István: Bérhiány

Aczél Endre: Menjetek haza!

A szerk.: Medvemód

Lehet még ellátásbiztonságra, a tartalékolás nehézségeire is hivatkozni, de egyrészt ezek az atomnál is jelentkeznek – a folyamatosan termelődő zsinóráram, amit az atomerőmű szolgáltat, semmivel sem kisebb műszaki probléma, mint a szakaszosan rendelkezésre álló napáram –, másrészt a Tesla és a Panasonic otthoni akkui révén az áramtárolás háztartási léptékben már ma is rentábilisan megoldható. Amire nincs válasz, az a 2014 óta a levegőben lebegő kérdés: mi a garancia rá, hogy a nyerő számot játsszuk meg, amikor az atomra tesszük az összes tétet?

A szerző korábbi cikkei

Hargitai Miklós további írásait itt találják: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.