galéria megtekintése

Árukapcsolás

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A minap „pontosítási kérelmet” küldött lapunknak a rendkívül szerencsésen ENKSZ-re keresztelt új állami közműközpont. (Alighanem Áder Jánosnak is az ENKSZ főtitkári posztjával kell majd beérnie.) Eszerint azzal, hogy a Magyar Telekom átadja a Főgáznak közel 60 ezer lakossági gázfogyasztóját, az érintettek papíron ugyan tényleg elvesztik a távközlési cégnél élvezett 2-3 százalékos gázárkedvezményüket, de Főgáz-kártyával „bizonyos feltételek mellett” akár hatszázalékos diszkontot is elérhetnek. Ez pedig ugyebár bőven ellensúlyozná az áremelkedést. (Abban, hogy miért az állami ENKSZ nyilatkozik az állami Főgáz nevében, most hadd ne mélyedjünk el. Sajtóanyagaik szerint a Főgáz az ENKSZ-hez tartozik, ám valójában nincs a tulajdonában: egy állami körben alkalmazott egzotikus cégjogi csavarral a tulajdonosi jogait gyakorolja.)

Bevalljuk, emlékeinkben nem ötlött fel a Főgáz-kártya. Sőt, az általunk megkérdezett, nem feltétlenül aluliskolázott Főgáz-fogyasztók sem tudtak róla. Bizonyára nem véletlenül: maga az ENKSZ is elismerte, hogy ezt csupán saját „felületeiken” népszerűsítette. Igaz, ha fel is rémlik bennünk a kedvezménykártya, magunktól valószínűleg akkor se keverjük a nehezen követhető közmű-államosítási lépésekhez. De ha már az ENKSZ szerint a Főgáz-kártya feltétlenül megemlítendő az árváltozás kapcsán, utánanéztünk, mik is a „bizonyos feltételek”. Mint kiderült, a Budapest Bank hagyományos hitelkártyájáról van szó. Ezzel, ha akarjuk, ha nem, hitelt kapunk, amit, ha nem fizetünk vissza időben, közel 40 százalékos éves kamat szakad a nyakunkba. A hatszázalékos kedvezményt – havi 3300 forintig – akkor adja a bank (és nem a Főgáz), ha folyószámlát is nyitunk, arra havi 150 ezer forint érkezik, valamint teliholdnál éjfélkor bal kézzel pipamocskot és macskaszőrt szórunk a lábtörlőnk alá... illetve, ezt talán nem is, mégis, a kedvezmény érdekében egy nagy rakás feltételnek kell folyamatosan megfelelnünk, amelyek dzsungelében a bank munkatársaival együtt tán még magunk is megkavarodunk. Ez egyáltalán nem csoda, egy piacgazdaságban minden hitelkártya így működik, így éri meg a banknak. Általában kecsegtet, aztán összekavar, hibába sodor, Matolcsyék áldásos jóváhagyása mellett.

Egy apróságot azonban nem említettünk meg. A Főgáz-kedvezményről 2009-ben két, alapvetően piaci alapú cég állapodott meg. A Budapest Bank akkor még az amerikai General Electricé volt. A Főgáznak ugyan csak a kisebbségi csomagját birtokolta a német RWE, de az állam az önkormányzati többség kivásárlását is a közmű-államosítás sikereként hirdeti most. Azóta már a Budapest Bank is a magyar állam ernyője alá került. Mindezt több százmilliárdunkért. Hogy ez miért érte meg nekünk, számtalan fogadkozás ellenére, továbbra se tudjuk. És amint látható, maguk a résztvevők se. Mintha kissé meg lennének zavarodva. Átmeneti állapot: még nyikorognak a történelem visszafelé forgatott kerekei. Most akkor beállíthatja-e állami jótékonykodásként két állami cég a még magánzó korukban kiötölt konstrukciókat? Egyáltalán, miként viselkedjen egy vállalkozás, ha már állami? Etikusabb lesz-e ettől?

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.