galéria megtekintése

Aranyhíd

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 04. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Szárba szökkent a keleti nyitás, a Városligetben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felavatta az érintett ország miniszterelnökével, Karim Maszimovval Abaj Kunanbajev kazah költő és filozófus mellszobrát, Nurszultan Nazarbajev, élete végéig megválasztott elnök ajándékát. Az efféle lónak se nézd a fogát, gondolhatta a főváros – merthogy a mellest Budapest kapta –, és a kolbászfesztiválok állandó szereplője, Fazekas mellé többeket odairányítottak.

A szörnyű szokás felújítása mögött a remélt előnyökért mindenre kapható Orbán Viktor állhat

Tarlós István jó taktikai érzékkel nem jelent meg a kínos eseményen, s nem volt ott kazah kollégája mellett a magyar miniszterelnök sem. Így aztán Tarlós helyettesének, Csomós Miklósnak jutott a szerep, hogy elmondhassa: mély hálával adózunk a nagylelkű ajándékért.

 

Nem Kunanbajevvel, a XIX. század kazah gondolkodójával van itt gond. Hanem azzal, hogy az orbáni adminisztráció megint olyanokkal szűri össze a levet, akikkel a világ vagy nem áll szóba, vagy ha ezt teszi, diplomáciailag sokkal óvatosabban jár el. Nurszultan Nazarbajev posztszovjet kazah rendszere sárba tiporja az emberi jogokat, az ellenzéket nyílt erőszakkal hallgattatja el, s az olajban gazdag despotikus rezsimtől nem idegen a tömegmészárlás sem, miként az 2011 decemberében megtörtént Zhanaozenben, ahol a terrorelhárítók a tömegbe lőttek, a halottak számát a szemtanúk kétszázra becsülték.

A hatóságok a sztrájk után hajtóvadászatot rendeztek, amelynek során Rosa Tuletajevát a hajánál fogva lógatták, majd a fejére műanyag zsákot szorítottak, megerőszakolták, és a vallomását úgy csikarták ki, hogy megfenyegették tizennégy éves lánya megerőszakolásával is.

Az Amnesty International jelentése szerint öt évre ítélték, mások szabadlábra helyezésük után haltak bele a kínzásokba. Vannak olyan költők (mint Aron Atabek), akiről évek óta nem lehet tudni semmit, csak annyit, hogy börtönben van, izgatásért ítélték el.

Elegáns elfogadni egy olyan ország ajándékát, amelyben a despota lánya intézi a médiaügyeket, és kíméletlenül elhallgattatják az ellenvéleményeket? Mit kellett ígérnie Kazahsztánnak ahhoz, hogy a Duna TV sugározza a kommunista uralom idején megerősödött Nazarbajev visszaemlékezésein alapuló „játékfilmet”, a Gyermekkorom égboltja című opust pár nappal a szoboravatás előtt, a legrosszabb kommunista hagyományok szerint?

A szörnyű szokás felújítása mögött a remélt előnyökért mindenre kapható Orbán Viktor állhat, aki a keleti nyitást azzal kezdte, hogy Azerbajdzsánt a baltás gyilkossal ajándékozta meg. Most ott tart, hogy újsütetű barátai bejelentették, aranyhidat építenek Kazahsztán és Magyarország között.

Gratulálunk hozzá, de nem fogunk rajta járni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.