galéria megtekintése

Aranycipő a hajunkon

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 16. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Müller és Schweinsteiger a világbajnoki győzelem pillanatában
Müller és Schweinsteiger a világbajnoki győzelem pillanatában
Michael Dalder / Reuters

„Schneid hamma, a Kurasch hamma, lustig samma, Wuderscha samma!” – A budaörsi futballcsapat csatakiáltása (még a kitelepítések előttről)

Újabb csimborasszó jellegű mélypontjához érkezett a hazai sajtó mélyrepülése a médiaháború mocsarában. A Magyar Nemzet szélsőségesen argentinellenes hecclap online kiadásában (Mno.hu) közölte tegnap délelőtt a „Világbajnokok vagyunk, az Aranylabdát feldughatja…” című cikket, amelyben Thomas Müller, a német válogatott csatára szájába adja a következő szavakat:

 

„Miből gondolja, hogy engem érdekel ez az egész szarság? Mi vagyunk a világbajnokok, az Aranylabdát pedig feldughatja a seggébe!” (A segg szóban a két g-t kipontozta a lap, hátha nem vesszük észre a vulgáris trágárságot.)

Az Mno.hu a Marca nevű spanyol sportlapra hivatkozva közli fenti mondatot, kiegészítve azzal, hogy mindez a döntő után hangzott el, amikor a kissé bepezsgőzött Schweinsteigert (a név helyes kiejtéséről hosszú előadást hallgattam végig péntek este a Csak A Jó Sör nevű vendéglátóhelyen, majd a beszélgetésbe bekapcsolódó bolgár vállalkozótól – aki tökéletesen, akcentus és ragozási hiba nélkül beszélt magyarul, pedig csak 18 éves korában költözött ide – megtanultuk, hogy Sztojcskov nevét valójában sztujcskónak vagy ilyesminek kell ejteni), valamint Thomas Müllert kérdezte egy kolumbiai újságíró-gyakornok (vajon honnan tudják, hogy gyakornok?), hogy mit szólnak Messi Aranylabdájához. Az Mno még egy félmondattal ráerősít a Messi-alázásra, azzal vezetve föl a cikket, hogy „Néhány elvakult argentin szurkolón kívül nem sokan vannak a világon, akik egyetértenének a FIFA döntésével, amellyel Lionel Messit nyilvánította a vasárnap befejeződött világbajnokság legjobb játékosának…”

Müller üldözi Messit - de csak a pályán
Müller üldözi Messit - de csak a pályán
Kai Pfaffenbach / Reuters

Szakmailag mélyen megalapozott, módszertanában is messzemenően pöpec oknyomozással azonban sikerült kiderítünk, hogy Thomas Müller valójában a következőt válaszolta (miután figyelmeztette az újságírónőt, hogy már csak bajorul hajlandó beszélni):

„Weltmeister samma. Den Pot hamma! Den scheiß goldnen Schuah kannst dir hinter d’Ohren schmiern”. Az még a németül nem beszélő, de indoeurópai nyelvekkel már kapcsolatba került olvasónak is feltűnhet, hogy Müller „goldnen Schuah”-ról beszél, tehát inkább tűnik ez aranycipőnek, mint aranylabdának. A német lapok szerint a kolumbiai újságírónő arról kérdezte, nem fájlalja-e, hogy lemaradt a gólkirálynak járó Aranycipőről (a kolumbiai James Rodriguezzel szemben), ami rögtön érthető kérdés egy kolumbiai újságírónőtől.

Mint ahogy seggbe dugásról sincs szó, hanem kábé azt mondja, hogy „Világbajnokok vagyunk. Miénk a kupa! Az aranycipőt a hajára kenheti…”

Neuer kapus emeli magasba Müllert a berlini győzelmi parádén
Neuer kapus emeli magasba Müllert a berlini győzelmi parádén
Thomas Peter / Reuters

Tehát: nem labda, hanem cipő, nem seggbe, hanem hajra, nem Messi, hanem Rodriguez. Föl kell tehát tennünk a kérdést: kinek áll ez érdekében? Milyen erők mozgatják az Mno sporthírszerkesztését, amikor Messi-ellenes hecckampányát szervezi? Honnan ez a féktelen Messi-gyűlölet? Ez a Messi-rasszizmus? Honnan az anális fixáció? Milyen jelentősége van ennek a Simicska–Lázár-(Rogán/Habony/Andy Vajna – a kívánt rész törlendő) konfliktusban? Lesz-e különadó az argentin mezekre?

(Valószínűleg egyébként a Marca című lap a bűnös, amelyik mint Real-rajongó újság napi feladatának érzi a Barcelona gyalázását, és gyakorlatilag bármit megenged magának a cél érdekében. Még azt is, hogy totálisan elferdítsen egy Müller-nyilatkozatot.) De most ne mentségeket keressünk! Különben sosem lesz ebből rendes sárdobálás.

Egyébként meg Thomas Müller nem is közszereplő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.