galéria megtekintése

Aradi tanúk

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 21. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

„A kancellár úrral együtt vallom, hogy Európa legfőbb értékei a sokszínű nemzetek” – írta egy Orbán Viktor nevű recenzens Helmut Kohl könyvéről (Aggodalom Európáért) nem is olyan régen, 2014-ben. Ami minket, magyarokat illet, Orbánnak nincs miért aggódnia: ha történelmi léptékben nézzük, nálunk többszínűbb nemzet kevés van a kontinensen.

1848. március 15-én a 12 pontot németül is kinyomtatták, három nap múlva a Nemzeti dalt is, másképp a pestiek jelentős része nem nagyon értette volna. A szabadságharc leverése után vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy nemzeti panteonunk abszolút multietnikus. Az aradi 13 közül Pöltenberg Ernő osztrák volt, nem is beszélt magyarul. A német Aulich Lajos is csak németül tudott. Damjanich János szerb, Kiss Ernő és Lázár Vilmos örmény, Knezich Károly horvát, Gróf Leiningen-Westerburg Károly német, Schweidel József osztrák családban született. „A tizenhármak névsora világosan megmutatja a régi magyar állam soknemzetiségű mivoltát. Nem egy egységes magyar nemzetállam esett szét 1920-ban, hanem egy mai szóval multikulturális ország tört darabokra” – tette egyértelművé a kereszténydemokrata Surján László nemrég a Magyar Hírlapban.

A kiegyezés utáni időszakban az Osztrák–Magyar Monarchia volt a leginkább soknemzetiségű államalakulat Európában, a Monarchián belül pedig a történelmi Magyarország a népek igazi olvasztótégelye. A Reform 1872-es számából idézünk: „Pest ma sem magyar város. A kereskedés kizárólag német, a nagy társulati pénzüzlet szintén túlnyomólag német, a forgalmi intézetek majd mind németek, az alnépnek fele német, a másik fele tud németül; magyar csak a szegény tudomány, magyar a hivatalnoksereg többsége, magyar a kisipar egy része, a kocsisok, a napszámosok és félig-meddig az arisztokrácia.”

 

Aztán jött Trianon, de még az elcsatolás utáni népszámlálás sem egy etnikailag és vallásilag homogén, magyar és keresztény államot talált itt: a népesség közel hét százaléka német volt, két százaléka pedig tót. Az orbáni alkotmány szerint Magyarország 1940-ben elveszítette önrendelkezését, és csak 1990-ben nyerte vissza. A két időpont között a történelem viharai – az akkor is létező magyar állam akaratától nem függetlenül – úgy hozták, hogy a magyarországi németek (és a zsidóság) számaránya is a töredékére csökkent – ez a legkevésbé sem olyasmi, amire egy magyar politikus különösen, ha „nemzeti”, büszkén hivatkozhat. Azzal sem kellene hivalkodni, hogy ránk sosem volt jellemző a birodalmi gondolkodásmód – megkérdezte valaki a horvátokat, a szlovákokat vagy a szerbeket, hogy ők is így látták-e?

Amit itt leírtunk, az nagyjából mindenki számára ismerős, aki a történelem tantárgyban legalább a nyolcadikos tananyagig eljutott. De akkor vajon miért állította a diplomás Orbán Viktor Brüsszelben, hogy „sosem voltunk multikulturális társadalom”?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.