galéria megtekintése

Appendix

11 komment


Csepelyi Adrienn

Tizenkét éve, hogy Gyurcsány Ferenc lecserélni való tartozékként utalt az öregecskedő (sic!) asszonyokra, de ne gondolja senki, hogy e tekintetben sikerült az úgynevezett politikai elitnek fejlődnie azóta. Most épp Lázár János bölcselkedett hasonlóan. Szerinte ugyanis egyenesen hízelgő, hogy a bahreiniek el tudták képzelni: miniszterelnökünknek olyan fiatal és csinos felesége van, mint Orbán Ráhel. Hiába tehát Ráhel kemény küzdelme (vö.: saját láb), hiába a svájci magániskola és a sokoldalúság – a turisztikától az olajügyekig –, O. R. legfőbb érdeme és értéke Lázár János szerint a kora meg a külseje.

Az asszony tehát még mindig nem más, mint cicomás appendix, kellékfeleség, a férfi kiterjesztett egója, mókusfarok a kulcskarikán, amelyen a terepjáró meg a budai villa kulcsát pörgetik, lehetőleg mindenki számára jól láthatóan. A fiatal, csinos feleség státusszimbólum, üzenet: nézzétek, milyen csúnya, kövér ember vagyok, s mégis bomlik utánam ez a kislány! Hogy a fiatal, csinos (vagy épp a közmegegyezés szerint már lecserélésre érett) feleség vajon mit gondol férje hurkás hasáról, ritkás hajáról és borzalmas öltözködési szokásairól, az nem érdekel senkit. Hiszen a férfi a családjáért vívott küzdelemben, harci sérülésként szedi magára sörhasát, azért csöpög a pörköltszaft az atlétájára, mert két csata közt nincs idő piszlicsáré esztétikai kérdésekkel foglalkozni.

De az asszony legyen csinos, jószagú, mosolygós, odaadó, befogadó, gyakorlati síkon pedig vezesse a háztartást, fuvarozza a gyerekeket iskolába. Ez még talán megy neki. Harsányi Levente közrádiós műsorvezető szerint például a tanév első napján azért volt torlódás az iskolák környékén, mert főleg nők szállították a gyerekeket, haha. És azt mindenki tudja: a nők olyan butuskák, hogy parkolni sem tudnak, de hát nincs mit tenni, mégiscsak olcsóbb a feleséggel fuvaroztatni a gyereket, mint taxit hívni, hát mit gondolsz te, szarom én a pénzt? Na, szedjél még egy kicsit nekem abból a gulyásból.

 

Mikszáth korában a „szép, kövér feleség" volt a társadalmi üzenet, amely megmutatta: nekünk olyan jól megy, hogy az asszony annyit zabál, amennyit akar. Vagy amennyit beletukmálunk. Ma a fiatal, vékony feleség a trendi, a lényeg azonban ugyanaz: a nő teste, külseje köztulajdon, s mint ilyen, szabadon kritizálható, elemezhető, akár a buszmenetrend, a futballválogatott vagy egy repedés a frissen átadott bicikliúton. Egyebekben: a nő örüljön, hogy ilyen remek férje van, akinek ugyan zsírfoltot hagy a régen mosott haja a párnán, és fújtat, ha hat lépcsőfokot meg kell másznia, de a családjáért küzd. Vagy legalábbis azért a hamis családeszményért, ami szerinte jól mutat az önéletrajzban meg a bulvárlapokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.