galéria megtekintése

Andrássy úti történet

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 23. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Hosszú, csúnya történet végére tett pontot ideiglenesen a Kodály köröndi tűzeset. Az Andrássy úton sajnos nem ritka az ilyen csúnya történet.

Jó tíz évvel ezelőtt házról házra végigjártam a Magyarország legelőkelőbb utcájának mondott sugárút mind a százharminckét épületét. Jártam a most leégett köröndi házban is, ahol a nagypolgári igénnyel épített lépcsőházban törött lépcsőfokokat kellett átlépnem, amikor fölfelé igyekeztem, odafönt pedig nyers faoszlopokat kerülgettem, melyekkel a harmadik emelet födémét támasztották alá.

És ez sajnos nem volt kivételes eset. Volt olyan palota, amely teljesen üresen és védtelenül állt az Andrássy úton, bárki beköltözhetett. Volt nem is egy ház, amelyben a viszonylag ápolt homlokzati traktus mögött az udvari szárnyakban brutálisan lecsupaszított falakat, aládúcolt körfolyosókat és nyomort találtam. Még a körúton inneni palotákban is.

 

Közülük az egyik, az Andrássy út 47. a sugárútnak mai napig a leglátványosabb szégyenfoltja, lassan egy évtizede körbeállványozva, sok évtizede fölújítatlanul. A pereskedésnek, amely körülötte folyik, talán egyszer egy a köröndihez hasonló tűzeset vet majd véget. Az Operával szembeni balettintézet történetét is mindenki ismeri: húsz éve bezárva omladozik, pusztul, miközben külföldi tulajdonosok váltogatják egymást.

Tavaly Orbán Viktor véletlenül arra járt, felháborodott és akkor híre ment, hogy a hosszú ideje felújítatlan műemlékek államilag kisajátíthatók lesznek. Egyébként egy 2007-es törvény korábban is lehetővé tette volna már ezt, de a gyakorlatban soha nem alkalmazták. Ehhez már akkor sem állt elég erő a műemlékvédelem mögött, amikor még önálló intézmény volt. Ahogy szinte sohasem élt, élhetett a kényszerfelújítás lehetőségével sem. Nem volt ugyanis elegendő anyagi ereje arra, hogy ilyesmit finanszírozzon.

Talán emlékszünk, a kilencvenes években hódított a padlástér-beépítési boom az Andrássy úton, amikor ígéretes hozamú padlásterek kerültek különböző alkuk, barterek révén befektetők tulajdonába. Még ebben a hullámban adták át a most leégett köröndi ház padlásterét és lakott harmadik emeletét egy projekt kft.-nek, amelyet később egy másik vállalkozás, Ari Yom Tov offshore cége vett át. Ez kezdte meg a felújítást úgy, ahogy, rendkívül sok kellemetlenséget okozva a lakóknak. A lakók hiába tüntettek, az önkormányzat, amely a helyzetet egy rossz paktummal előidézte, nem érezte magát hibásnak, ma sem érzi, viszont a műemlékvédelemre próbálja tolni a felelősséget.

Tény azonban, hogy amikor 2002-ben az építési engedélyt kiadták, az épület még nem volt műemlék, csak 2009-ben lett az. A műemlékvédelem szakhatóságként szerepelt az engedélyezésben. Azóta, mint tudjuk, a korábban sem túl erős jogokkal felruházott műemlékügyet még inkább szétcincálták, sós kútba dobták, kerék alá tették. Kár lenne most számon kérni rajta, miért nem volt elég kemény ahhoz, hogy ezt az épületet megvédje egy nehezen kezelhető fantomberuházóval szemben. Ehhez korábban sem volt elég erős.

Nem lehetett elég erős a világörökségi védelem sem, amely szépen hangzik ugyan, de lényegében nem több a címnél. Máig nem sikerült elfogadni például az Andrássy út világörökségi kezelési tervét és kijelölni a felelős kezelő szervezetét, amely egyébként a műemlékhivatal romjain épült Forster Központ lenne, de valahogy mégsem az, tudtuk meg.

Mint értesültünk, a műemléki terület felügyeletét most a Miniszterelnökség alá vonják, s talán erősödni fog. Úgy hírlik, mindjárt azzal fogják erősíteni, hogy megrostálják az aktuális műemléklistát, mert állítólag a műemléki védelem sok esetben hátráltatja az épület megmentését.

Meglehet, a köröndi házat is le kellene venni a listáról. Ha másért nem, hát mert leégett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.