galéria megtekintése

Amiért Marx nem maradhat

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 09. számában
jelent meg.

Dr. Dávid Ferenc
Népszabadság

Nagyot tévedtem: „Marx szabadon gondolkodó nagy teoretikus volt, maradandót alkotott, bár számos dologban tévedett. Róla és a leghíresebb alkotótársáról (Friedrich Engels) állított budapesti köztéri szoborkompozíciót már régen eltakarították a Jászai Mari térről, és elvitték őket egy külvárosi szoborparkba, remélve, hogy személyük és alkotásaik feledésbe merülnek. Ez az illetéktelen beavatkozás és emlékpusztítási akarat Budapesten átmenetileg talán érvényesülhet, de a szobor sorsától függetlenül a fejlett világ jelentős egyetemein – ahogy eddig is – ezután is beszélni, írni és vitatkozni fognak a marxi életműről. Ezt biztosan nem tudják meggátolni a hazai »szoborszakértők«”.

Ez év január 22-i írásomat zártam az előbbi mondatokkal, remélve, hogy békén hagyják az 1959 óta a közgazdaságtudományi egyetem aulájában lévő Marx-szobrot. Hittem háboríthatatlanságában, hiszen a rektor a télen határozottan lezárta az ügyet és logikusan megérvelte a fennmaradás jogosultságát.

A tudós szobrának és emlékének háttérbe szorításához 2014. augusztusára már nem kell közvetlen államtitkári – és pártalelnöki – beavatkozás, hiszen az egyetem vezetése megváltoztatta korábbi véleményét. Ma már „szabad akaratból” elvégzik a nyilvánosan meghirdetett feladatot, és megtisztítják a helyszínt a történelmi szoboralaktól. Köztudott, hogy napjainkban a Közgázon átfogó Kehi-vizsgálat folyik, és az intézmény jövőbeni szétdarabolása sem kizárt. A kiszivárogtatott hírek szerint a pénzügyi, munkaügyi és számviteli fegyelem területén a revizorok találtak hiányosságokat (nem is kicsiket), de persze biztosat nem lehet tudni.

 

A tanárok és a diákok nyári szabadságon vannak, de az álmos melegben – és a Kehi-ellenőrzés közben – ismét robbant a „szoborbomba”. Az Eduline.hu internetes portál augusztus 4-i tudósítása szerint új helyre kerül a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületében lévő Marx-szobor, amelyet az egyetemtörténeti kiállításon helyeznek el – mondta a Corvinus rektora, aki azzal indokolta a döntést, hogy a Marx-szobor a múlt része, nem pedig a jelené.

Ítélt ügyről van szó, további vitának helye nincs, már a rendelést is leadták az új „corvinusos szimbolika” megtervezésére. Ügyes trükk az egyetemtörténeti kiállítás megrendezése, hiszen ezzel a megoldással nem kell kihajítani a szobrot az épületből, de egy tárlat szervezésével rafináltan megfelelnek annak a központi elvárásnak és célnak, hogy a XIX. század egyik legnagyobb gondolkodójának emlékműve és tevékenysége feledésbe merüljön. A kiállítást néhány év múlva úgyis átrendezik, és a tudós először a hátsó traktusban, majd a raktárban találhatja magát. Alaposan lefóliázva, nehogy baj érje.

A Közgáz vezetése tehát megadta magát, már csak a fegyverletétel feltételeiről tárgyalhatnak. A teljes kapituláció során általában szóba kerülnek személyi kérdések is. Lehet, hogy valakinek menni kellene az egyetemről? Értelemszerűen a néma és védtelen szoborra esett a választás, hiszen – látszólag – az a legkisebb veszteség, ha neki kell távoznia az aulából. Az átfogó pénzügyi és gazdasági vizsgálat által megállapított hiányosságokat az intézmény alkalmazottai bizonyára maradéktalanul megszüntetik, a hibákat pedig zokszó nélkül kijavítják. Marx-szobor áthelyezve, a többi zökkenőmentesen elrendezve!

Marx Károly egyetemi szobra fél év elteltével tehát újra az érdeklődés középpontjába került, de most már nagyon úgy tűnik, hogy nincs olyan erő, amely megmenthetné. A támadók utolsó rohamra indulnak, minden létező fegyvert bevetnek a cél elérése érdekében. Az egyik – viszonylag nagy példányszámú – politikai napilap is beszállt a küzdelembe. Első oldalon, nagy betűkkel mondja ki a végítéletet: „Marx nem maradhat”.

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi álláspontja – miszerint Marx szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli – korszerűtlen és érdektelen, azt a pártalelnök-államtitkár alábbi néhány mondatos ujjongó üzenete természetesen felülírja: „Nagyon örülök a Corvinus Egyetem döntésének, hogy végleg eltűnik Karl Marx szobra az egyetem központjából. Valóban, Marx a magyar történelem egyik fájó részének szimbólumává vált. Józan ésszel mindenki beláthatja, hogy a Corvin Mátyásról elnevezett egyetemen inkább van helye a dicső király emlékének, mint egy dicstelen korszak jelképének. Gratulálok az IKSZ-eseknek a bátor kiállásért! Good bye, Marx!”

Corvin Mátyást összemérni Marx Károllyal nem akármilyen bravúr és kell hozzá a tudatlanok szilaj bátorsága. A XIX. századi német teoretikus teljesítménye és történelmi hatása ugyanis összehasonlíthatatlan a XV. századi magyar uralkodóéval. A bátor IKSZ és a KISZ tevékenységének esetleges párhuzamos analízise sokkal életszerűbbnek tűnik, mert itt legalább lehet esély érintkezési pontok megtalálására. Ráadásul a két magyar ifjúsági szervezet közötti korkülönbség nem négy évszázad, hanem csak néhány évtized.

Hálát adok a sorsnak, hogy egyetemi tanulmányaimat még a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végezhettem.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.