galéria megtekintése

Amerikai szörny

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 12. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Először ököllel ütöttek, aztán rúgtak. Majd fellógatták a foglyot. Utána jött a vízbe fojtás, a cigarettás égetés, az elektromos sokkoló. Két „turnus” között olyan apró fogdába dugták be őket, ahol lefeküdni sem tudtak – a leírás ugyan illik a CIA által alkalmazott, s a megdöbbentő amerikai szenátusi jelentésben felsorolt kínzási módszerekre, de egy másik korból való. Az 1950-es években vívott algériai háborúból, ahol a francia ejtőernyősök kegyetlenül kínoztak, hogy szóra bírják a foglyaikat.

Tegyük hozzá, a függetlenségért küzdő gerillák sem válogatták meg a módszereiket. Ahogy az al-Kaida vagy az Iszlám Állam harcosai sem. A kínzás egyidős a háborúval és az emberiséggel, olyan régi dolog, mint a legősibb mesterség. A nyugati demokráciákban sokan úgy gondolták, hogy az információszerzés kegyetlen módja a múltté, a gyarmati háborúkkal lezárult e korszak. A modern terrorizmus megjelenése azonban mindent felülírt. A spanyol, a brit vagy az izraeli nemzetbiztonsági szervek is alkalmaztak kegyetlen módszereket, hogy közelebb juthassanak a láthatatlan ellenséghez.

2011. szeptember 11. újabb korszakhatárt jelentett. A megtámadott Amerikán hisztéria lett úrrá, a közvélemény a lerombolt ikertornyok láttán bosszúért kiáltott. George W. Bush elnök és az őt körülvevő neokonzervatívok globális háborút indítottak a terrorizmus ellen. A felkészületlen CIA-nál úgy gondolták, hogy a cél szentesíti az eszközt, a „Cégre” nem vonatkozik semmilyen jogi vagy erkölcsi korlát. Közben beindult a hadigépezet, jött Afganisztán, majd Irak. Guantánamo, ketrecekbe zárt, csuklyás rabokkal.

 

A szélsőséges iszlámot Washingtonban még veszélyesebbnek minősítették, mint egykor a náci Németországot. Mindent nemzetbiztonsági szemüvegen keresztül néztek. Nem látták és nem is akarták látni az amerikai demokrácia alapértékeit. Miközben a nyugati civilizáció értékeiért vonultak hadba, átgázoltak az emberi szabadságokon és a nemzetközi jogon.

Amit a CIA és az ügynökség „külső beszállítói” műveltek, védhetetlen. A legelkeserítőbb az egészben az, hogy a nyugati liberális demokráciát annyira gyűlölő terroristák küldetése nagyon is sikeresnek bizonyult. Sokkal többet pusztítottak el, mint azt remélték. Amerikát lényegében egy szörnnyé változtatták. Olyan hiperhatalommá, amely egyre többet veszít a hitelességéből. A terror elleni globális háborúját úgy vívja, hogy mindent és mindenkit lehallgat. Régebbi és újabb szövetségeseit egyaránt. Azokat is, amelyeket rávett, hogy adjanak otthont titkos börtönöknek és kihallgatóközpontoknak.

Miközben a világ büntetőjogi konzekvenciákat követel a kínzások felelőseivel szemben, Washingtonban a szenátusi jelentés belpolitikai ügy, súlyos hazai választóvonalakkal. Obama szeretné lezárni a múltat, de azt nem lehet olyan könnyen megtenni. Amerika presztízse a tét. A kár roppant súlyos és tartósnak ígérkezik. Pont akkor, amikor a világban óriási szükség lenne a „jó” Amerikára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.